Kvinna spänner musklerna
1 av 4
Kristina Göransson tänker leva livet fullt ut. Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
kvinna i kort hårt
2 av 4
Kristina Göransson från Åsarna Foto: Privat
kvinna går med stavar på fjället
3 av 4
Kristinas delmål var att delta vid årets Fjällmarathon. Foto: Privat
Dam som knyter skorna medan en hund sitter framför och titar på
4 av 4
Kristina med träningskompisen Smilla Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
Hälsa

Kristina sprang fjällmaraton ett år efter hjärnblödning

Kristina Göransson: Jag ska leva mitt liv fullt ut
15 min

Kristina Göransson från Åsarna drabbades av en hjärnblödning för ett år sedan. Efter ett år av träning, tårar och beslutsamhet har 42-åriga Kristina lärt sig att gå och läsa igen.

Kristina har alltid varit mycket aktiv och har jobbat hårt för att komma tillbaka till skidåkning och löpningen. En delseger var deltagandet vid årets Fjällmarathon i Vemdalen. Det tog fem timmar att gå 11 kilometer, säger en mycket nöjd Kristina till P4 Jämtland. 

Den 11 september 2016 hann Kristina och hennes väninna bara springa 500 meter på byvägen i Åsarna, när Kristina säger  "Men gud vad händer nu?" innan hon segnade ner på marken och blev medvetslös.

Det var ett medfödd försvagat blodkärl (aneurysm) som brast och det blev en kraftig blödning på hjärnan, förklarar Kristina.
Men som tur var så var väninnan sjuksköterska, det fanns en ambulans nära och det blev snabb transport till sjukhus. Tack vare att hon fick hjälp väldigt snabbt så blev det inte för stora skador, tror Kristina.

Efter fler veckor nersövd så vaknade Kristina och ett nytt kapitel i livet tog vid. Mycket tid har ägnats åt träning på Remonthagens rehabilitering.

Innan kärlet brast i Kristinas hjärna var hon en mycket omtyckt pedagog på Fjällgymnasiet och har även fått pris för sitt engagemang att utveckla verksamheten inom Åsarna IK och skolan. Alla möten med ungdomar med funktionsvariation har varit inspirerande och fantastiska förebilder för mig, berättar Kristina.

Nu ska Kristina få hålla tal på Bergs kommuns företagsgala där det ska delas ut guldstjärnor.

– Det känns speciellt att få inspirera andra som också älskar livet och jobbet.

Hur ser du på livet idag?

– Jag ser annorlunda på livet. Tycker livet är en härlig sak det är fantastiskt. Jag ska göra mitt bästa för att förvalta den här chansen, alla har inte samma tur. Jag måste ta min chans och ska leva mitt liv fullt ut.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".