Migrationsverket (skylt)
Handläggningstiderna för asylsökande kan vara fortsatt långa en tid framöver, men frågan prioriteras. Foto: DRAGO PRVULOVIC/TT
Debatt

Migrationsverket: Vi följer bara reglerna

"Att korta ner handläggningstiderna är vår mest prioriterade fråga"
3:02 min

Efter Bosse Svenssons (C) debattartikel om myndigheters behandling av ensamkommande svarar nu Migrationsverket på kritiken.

"Asylsystemet är ett humanitärt haveri att skämmas för". Det är rubriken på en debattartikel som publicerades under måndagen i Dagens samhälles nätupplaga.

Där riktade Bosse Svensson (C), kommunpolitiker i Östersund och god man till en ensamkommande ungdom, kritik mot både Rättsmedicinalverkets åldersbedömningsprocess och Migrationsverkets långa handläggningstider.

När det gäller åldersbedömningen så är det lagen om offentlig upphandling som gjort att resorna blir långa. Rättsmedicinalverket kan inte anlita andra vårdgivare än de som vunnit ett anbud under upphandlingsprocessen.

– Så länge regelverket ser ut som det gör är myndigheter bundna till lagen om offentlig upphandling, vi kan inte göra på något annat sätt, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket.

Bakgrunden till hur långa handläggningstiderna blir hos Migrationsverket ligger i att antal asylsökande blev så många fler under 2015.

– Vi beklagar verkligen det här, men vi måste fatta beslut i en stor mängd ärenden innan vi kommer kunna få ner handläggningstiderna, förklarar Sophia Öhvall Lindberg.

När tror ni att ni kommer få ner väntetiderna?

– Jag vågar inte lova när, men det är vår mest prioriterade fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".