Anna Stefansson lärare på Storsjöskolan
1 av 3
Anna Stefansson lärare på Storsjöskolan har bara positiva erfarenheter av HBTQ-certifieringen. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Eleverna på Storsjöskolan Linn Wallin och Kajsa Eriksson har lärt sig mycket om HBTQ-frågor.
2 av 3
Eleverna på Storsjöskolan Linn Wallin och Kajsa Eriksson har lärt sig mycket om HBTQ-frågor. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Lararna Tilda Knutsson och Johana Grinde på Storsjöskolan
3 av 3
Lararna Tilda Knutsson och Johana Grinde på Storsjöskolan tycker att det är bra att arbeta med HBTQ-frågor. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Utbildning

Storsjöskolan – först i norr att bli HBTQ-certifierad

Skolelev: Det är okej att vara den man är
3:37 min

Storsjöskolan är den första skolan norr om Gävle att bli HBTQ-certifierad. Lärare märker att språket hos elever förändrats.

Syftet är ökad medvetenhet och kompetens samt bättre bemötande hos både lärare och elever när det gäller bland annat homosexualitet och transpersoner.

Elever på Storsjöskolan säger att de lärt sig mycket genom certifieringen.

– Det är okej att vara den man är, säger Kajsa Eriksson som går i nian och får medhåll från klasskamraten Linn Wallin.

Enligt RFSL:s hemsida är Östersunds kommun den enda kommunen norr om Gävle som arbetar med HBTQ-certifiering. Det enda som återstår för Storsjöskolan är att ta fram en handlingsplan för att allt ska vara klart.

– Vi jobbar bland annat med att eleverna får gå igenom HBTQ-begreppet och att det finns mer än bara två kön, säger Anna Stefansson som är NO-lärare. 

Men de frågorna kommer även in i andra ämnen. Johanna Grinde är lärare i bland annat spanska.

– Vi går bland annat igenom ord för olika familjemedlemmar och då är det fint att kunna berätta att det inte bara finns en mamma och en pappa, säger hon.

Tilda Knutsson är också lärare i bland annat spanska. Hon tänker också på de frågorna i sin undervisning.

 – Jag brukar inte kalla mina elever han, hon eller grabbar och tjejer utan ni eller vid deras namn, säger hon.

De arbetar också med att få bort att eleverna kallar varandra nedlåtande för exempelvis bög eller gay. Och lärarna tycker att det blivit bättre.

– Det försöker man stoppa. Så fort jag hör det säger jag "lägg av", säger Tilda Knutsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".