Curt Folkesson Synskadades riksförbund Taltidning Östersund
Taltidningen har tappat en fjärdedel av sina läsare sedan den digitaliserades, rapporterar Kulturnytt i P1. "Om nu tidningsläsandet går ner inom vår grupp så följer det ju en allmän trend", säger Curt Folkesson på Synskadades riksförbund i Östersund. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Media

Taltidningsläsare har halverats i länet

Synskadades riksförbund: Sorgligt att inte fler inom vår organisation har det
1:22 min

Sedan 2010 har över hälften av taltidningsabonnenterna försvunnit från lokalpressen i Jämtland och Härjedalen.

Taltidningen har tappat en fjärdedel av sina läsare sedan den digitaliserades, rapporterar Kulturnytt i P1. Curt Folkesson på Synskadades riksförbund i Östersund menar att det följer en allmän trend av minskade tidningsprenumerationer.

– Om nu tidningsläsandet går ner inom vår grupp så följer det ju en allmän trend, säger han. 

För sju år sedan var det drygt 110 personer som hade Östersunds Posten som taltidning nu är det bara runt 40 kvar och en liknade utveckling kan ses hos Länstidningen och Tidningen Härjedalen, det visar siffror från Myndigheten för tillgängliga medier.

Trenden är liknande i hela landet.

Tidigare så hade redaktionerna egen personal som talade in en sammanfattad version av tidningen och som skickades till läsarna. Men för tre år sedan gick man helt över till en automatiserad talsyntes.

En lösning som Curt Folkeson är mycket nöjd med, men han tycker att fler borde ha taltidning.

– Jag tycker det är lite sorgligt. För inom vår egen organisation är det många som slåss för att vi ska kunna vara delaktiga på alla livets möjliga områden. Men när vi får det lever man inte upp till det. Man utnyttjar inte det själv, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".