Johanna Andersson, AT-läkare och doktorand på Östersunds sjukhus
Johanna Andersson, AT-läkare och doktorand på Östersunds sjukhus Foto: Staffan Andersson
Vård

Fler läkarstudenter vill göra AT-tjänstgöring i Jämtland

AT-läkare: Jag vill jobba kvar här i regionen.
1:17 min

Region Jämtland Härjedalen vill göra det möjligt för fler läkarstudenter att göra sin AT-tjänstgöring här. Söktrycket på de 24 platserna ökar konstant.

– De läkarkandidater som gjort sin utbildning här och som fullgör sin AT-utbildning stannar också till större grad kvar, säger Göran Larsson, Forsknings och utbildningsdirektör på regionen till P4 Jämtland.

Regionen vill därför antingen utöka antalet platser för at-tjänstgöringen eller förkorta utbildningen, inom socialstyrelsen ramar, för att tillgodose behovet. I dagsläget har man 24 platser för AT-tjänstgöring.

AT-läkare kallas den som gått klart läkarprogrammet och har tidsbegränsad anställning under handledning.

Johanna Andersson är AT-läkare och doktorand på Östersunds sjukhus. När hon är färdig med sin ST-tjänstgöring, det vill säga en utbildning för att få specialistkompetens inom ett visst medicinskt område så kan hon mycket väl tänka sig att stanna här.

Jag tänker att jag vill jobba kvar här i regionen. Jag forskar inom neurologi, så kanske jag också vill jobba inom neurologin. Det kan vara en fördel med ett litet sjukhus för då tänker jag mig att man får bättre handledning. Jag tror också man får ta lite större ansvar och lär sig bättre, säger Johanna Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".