Solceller

Solcellsinstallationer som sålts av Jämtkraft stoppas

1:21 min

Elsäkerhetsverket anser att installationen av en solcellsanläggning i länet som sålts av Jämtkraft bör polisanmälas.

Dessutom har arbetet med flera pågående installationer stoppats efter P4 Jämtlands rapportering förra veckan, när elektrikerförbundet och ett försäkringsbolag slog larm om att felaktiga installationer kan bli strömförande eller börja brinna.

Jämtkrafts underleverantör har utfört elinstallationsarbete som man inte har behörighet till vilket är ett absolut krav enligt Elsäkerhetsverket.

– För att få utföra elinstallationer i Sverige måste företaget vara registrerat hos Elsäkerhetsverket, säger verksjurist Karin Sjöberg till P4 Jämtland.

På Jämtkrafts hemsida finns ett erbjudande att man kan köpa ett komplett solcellspaket där allt från planering till installation av solcellerna ingår. Men det är inte Jämtkraft själva som monterar anläggningarna, de anlitar ett företag från södra Sverige.

Det företaget anlitar i sin tur ett byggföretag här i länet, som nyligen gjort klar en anläggning och har flera på gång. De installationsarbetena har nu, enligt byggföretagets vd, tillfälligt stoppats för att säkerställa att lagen följs. 

Hittills har byggföretaget monterat solpanelerna med tillhörande utrustning och kabeldragning från anläggningen. Men varken huvudentreprenören eller byggföretaget här i länet finns registrerade hos Elsäkerhetsverket, vilket är kravet om man ska montera den sortens starkströmsinstallationer som en solcellsanläggning innebär.

Det lokala byggföretaget tar istället in en elinstallationsfirma som kopplar in anläggningarna till elnätet. Vilket inte uppfyller eläskerhetslagens föreskrifter. 

– Det där företaget har rätt att koppla in. De är behöriga att utföra det arbetet, men de kan inte läka den skada som uppstått genom att det skett ett olagligt elinstallationsarbete innan de kom till platsen, säger Karin Sjöberg.

– Det är svårt för det här företaget att säkerställa att den kompletta installationen är korrekt utförd. Därför menar vi att installationen i de fallen ska göras om.

I ett mejl från Elsäkerhetsverket, som P4 Jämtland tagit del av, görs bedömningen att Jämtkrafts underleverantörers sätt att montera upp solcellsanläggningar i länet, efter den första juli i år, bryter mot lagen och bör polisanmälas.

– Svaret jag fick från Elsäkerhetsverket var att de ansåg att de felaktiga installationerna skulle polisanmälas, säger ombudsman Sven Höckert på Svenska elektrikerförbundet i Östersund, som nu har bestämt sig för hur man ska gå vidare.

– Vi går vidare på det sättet att vi informerar och försöker ha en dialog med de här bolagen och framförallt med elföretagen. Men vi kommer inte att polisanmäla de företag som gjort felaktiga installationer.

Varför inte?

– Vi anser inte att det ligger i vår roll utan det är anläggningsägarens ansvar.

Även Karin Sjöbergs rekommendation är att kunden ska vända sig till polisen om man misstänker att fel har begåtts.

– Det är viktigt att om man som kund upptäcker att det här företaget som jag har anlitat inte uppfyller lagens krav då rekommenderar vi att man gör en polisanmälan.

Du nämner här att det i slutändan blir kunden som får det i knäet, men har företaget som säljer paketet något ansvar?

– De har ju absolut ett ansvar att säkerställa att den tjänst de erbjuder till kunden är korrekt. Men straffbestämmelserna i elsäkerhetslagen riktar in sig dels på de  som gör själva installationen och på de som äger anläggningen. Så det finns ingen straffbestämmelse mot den här mellanhanden, men däremot kan ju de drabbas hårt civilrättsligt genom att kunden helt enkelt kan reklamera köpet.

P4 Jämtland har upprepade gånger sökt företrädare för Jämkraft, men de vill inte svara på frågor utan har skickat en skriftlig kommentar:

"Jämtkraft kommer att ha kontakt med den kund det berör. Självklart ska vår kund kunna förvänta sig att vi följer den lagstiftning som gäller. Jämtkraft har också säkerställt att våra underleverantörer känner till den gällande lagstiftningen."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista