En grep och gammal potatisblast i trädgårdsjord
Potatiskräfta har hittat i en odling i Sverige. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Odling

Odlare uppmanas hålla utkik efter potatissjuka

Svampsjukdomen potatiskräfta har hittats i en odling i Blekinge. Jordbruksverket uppmanar nu alla som odlar potatis att hålla utkik efter svampen.

 – Det vi egentligen vill nu, eftersom vi misstänker att det är ett extra gynnsamt år, är att alla håller lite utkik, säger Carin Bunnvik, enhetschef på växtregelenheten på Jordbruksverket.

Sjukdomen är jordburen och kan ligga kvar även om man inte odlar potatis. Plötsligt kan den sedan komma tillbaka när förutsättningarna är de rätta. Och då blir knölarna förstörda, säger Carin Bunnvik.
-De får hemska svulster och skörden blir lägre, så om man nu odlar potatis yrkesmässigt är det ingen skadegörare man vill ha.

På Jordbruksverket misstänker man att det kan vara den regniga och kalla sommaren som gynnat sjukdomen.
-Senast vi hade ett utbrott av potatiskräfta på det här sättet, 2007-2008, så hade det också varit blött. Så det är det sambandet vi bygger på nu, säger Carin Bunnvik.

Både de som odlar i större skala och för privat bruk är skyldiga att rapportera om man upptäcker potatiskräfta. Om sjukdomen sprids kan det bli svårt eller till och med omöjligt att fortsätta odla potatis. Men Carin Bunnvik betonar att smittan inte är farlig för människor.
-Skulle man råka äta en sådan här potatis, vilket man nog i och för sig inte gör för de ser så oaptitliga ut, så är det ingen fara, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".