Kyrkoval 1
Rekordmånga röstade i kyrkovalet. Foto: Erik Leijonhufvud/Sveriges Radio
Kyrkoval

Rekordmånga röstade i kyrkovalet

Rekordmånga röstade i kyrkovalet igår. I Härnösands stift kom tre nya grupper in i stiftsfullmäktige. Det är Miljöpartister i Svenska kyrkan, Sverigedemokraterna och Vänstern i Svenska kyrkan.

Den preliminära rösträkningen visar på ett rekordstort valdeltagande. I Härnösand stift röstade 18,6 procent av de röstberättigade. Socialdemokraterna är den största gruppen, både i stiftsfullmäktige och i kyrkomötet.

Socialdemokraterna fick i vårt stiftsfullmäktige, Härnösands stift 45 procent, och har hittills fått 27 mandat, följt av centerpartiet som med 21 procent och därmed 13 mandat. Gruppen Politiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) fick 11,5 procent och får 7 mandat.

Det slutgiltiga valresultatet kommer Svenska kyrkan presentera först vid månadsskiftet september/oktober då bland annat förhandsrösterna är medräknade.

Tre nya grupper som tidigare inte haft mandat i stiftsfullmäktige är Miljöpartister i Svenska kyrkan, Sverigedemokraterna och Vänstern i Svenska kyrkan.

Totalt i hela kyrkomötet står Sverigedemokraterna, Centerpartiet och POSK för största ökningen. Borgerligt Alternativ, Kristdemokrater i Svenska kyrkan och Miljöpartister i Svenska kyrkan står för den största minskningen. Socialdemokraterna är allt jämt den största gruppen med knappt en trededel av mandaten i kyrkomötet.

Valdeltagande kan komma att öka ytterligare då alla förtidsröster inte räknats i den preliminära sammanräkningen. 2013 röstade 13,2 procent i Härnösands stift.

Även i landet ser valdeltagandet ut att öka från 13 procent till 18 procent i kyrkovalet. Det är det högsta valdeltagandet sedan 1950.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista