Cykelöverfart Badhusparken Östersund
Jan Asplund, trafikansvarig vid Östersunds kommun, tycker att cykelöverfarten vid Badhusparken fungerar bra. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio
Trafik

Kommunens trafikansvarige om cykelöverfarten: Är himla bra

"Man måste ha lite ögonkontakt med den bil som kommer"
1:02 min

Flera olyckor har på senare tid inträffat vid cykelöverfarten på Strandgatan vid Badhusparken i Östersund. Men kommunen tycker att överfarten fungerar bra.

Förra veckan bröt en cyklist tio revben och punkterade en njure efter att ha varit tvungen att tvärnita då en bil kom i hög fart vid cykelöverfarten på Strandgatan vid Badhusparken i Östersund. Olyckan utreds nu av polisen.

I torsdags körde en bil på ett cykelsläp på överfarten och cyklisten vurpade. Den gången tillkallades inte polisen.

Men Jan Asplund, trafikansvarig vid Östersunds kommun, tycker att överfarten fungerar bra.

– Det är många fler som börjar cyklar och framför allt går, så överfarten är himla bra.

Polisen har uttryckt oro över risker kring cykelöverfarterna i Östersund. Men Jan Asplund håller inte med om att överfarterna skulle vara farliga utan menar att cyklisterna borde se sig bättre för. 

– Nej, jag tycker inte de är farliga. Det är att man är lite för snabb som cyklist och inte tittar efter riktigt när man kommer i full fart och cyklar över. Man måste ha lite ögonkontakt med den bil som kommer emot.

Jan Asplund påpekar att cyklister inte har förkörsrätt på överfarterna. 

– Det är bilisten som har väjningsplikt mot cyklisten. 

Här kan du läsa mer om trafikregler vid cykelöverfarter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".