Man med keps framför hus
Fotografen Lennart Jonasson bröt tio revben när han på cykel väjde för en bil i Östersund. Foto: Jimmy Halvarsson/Sveriges Radio
Trafiksäkerhet

Lennart bröt tio revben i cykelolycka

"Jag flög av cykeln"
6:04 min

Den kände fotografen Lennart Jonasson bröt tio revben i en olycka när han cyklade i Östersund. Nu efterlyser han tydligare korsningar och ett snällare trafikklimat.

Det var i tisdags som Lennart och cykelkompisen Björn var på väg in till Östersund efter en cykelrunda. När de kom till korsningen vid Badhusparken hände olyckan.

– Jag hann passera det första körfältet och såg en bil ganska långt bort som kom från tågstationen. Den måste ha åkt väldigt fort för den var plötsligt framför mig. Jag väjde för att klara bilen men fick tvärbromsa för ett hinder och flög av cykeln.

Lennart landade så illa att han bröt tio revben och ett nyckelben. Dessutom fick han en spricka i njuren. 

– Bilarna ska ju sakta in där och ofta gör de det. Men om det inte är kö och en bil kommer själv så kör de ofta för fort. Jag skulle vilja att kommunen tar en tankeställare till och gör något liknande som vid järnvägsövergångar, räfflor på marken som känns i bilen när man närmar sig korsningen.

Här kan du läsa om vilka regler som gäller vid cykelöverfarter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".