Tunnor med uran och varningsskylt för radioaktiv strålning
Naturvårdsverket menar att det inte går att förbjuda sökande efter uran då det inte kan motiveras av miljöskäl. Foto: Alan Rogers
Miljö

Naturvårdsverket föreslår regeringen att förbjuda uranbrytning

Naturvårdsverket: Vi inskränker möjligheten att brya uran
4:06 min

Rena urangruvor ska inte tillåtas, men uran får brytas om det behövs för att utvinna andra mineraler. Det föreslår Naturvårdsverket till regeringen.

Naturvårdsverket har på regeringens uppdrag utrett hur ett eventuellt förbud mot uranbrytning i Sverige kan utformas. På måndagen redovisar verket uppdraget till regeringen.

Myndigheten föreslår att regeringen går vidare med ett förslag till en ny bestämmelse i Miljöbalken. Den innebär att gruvdrift som innebär brytning av uran endast får förekomma om det behövs för att utvinna andra mineraler.

Däremot anser Naturvårdsverket inte att det går att förbjuda prospektering, alltså sökande efter uran i berggrunden. Det anses inte möjligt att motivera ett sådant förbud av miljöskäl.

– Vi inskränker möjligheten att bryta uran och vi förbjuder brytning med syfte att bryta uran, säger Patrik Haberman, enhetschef på Miljöskyddsenheten på Naturvårdsverket till P4 Jämtland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".