Solceller kabeldragning Svenska elektrikerförbundet Sven Höckert
Här är ett exempel på en kabeldragning som Sven Höckert på Svenska Elektrikerförbundet anser är undermålig. "Både solcellsanläggningar och tak kan i värsta fall bli strömförande", säger han. Foto: Privat
Solenergi

Svensk solenergi kräver certifierade installatörer

Pressansvarig: Jag tror inte alla vet vad som gäller
3:44 min

Branschorganisationen Svensk solenergi vill se ett krav på att de som installerar solcellsanläggningar är certifierade.

Arbetet med flera pågående installationer har stoppats efter P4 Jämtlands rapportering förra veckan, när Svenska elektrikerförbundet och ett försäkringsbolag slog larm om att felaktiga installationer kan bli strömförande eller börja brinna.

Branschorganisationen Svensk solenergi har längre velat se en certifiering av solcellsinstallatörer.

– Det är för att de som vill köpa solceller ska känna sig trygga att de man vänder sig till har rätt kunskap och kan sina grejer, helt enkelt, säger Johan Lindahl, pressansvarig på branschföreningen Svensk solengergi till P4 Jämtland.

Kan man inte känna sig trygg idag?

– I de flesta fall inga problem. Det som nu uppstått är att de nya lagarna som började gälla i sommar har skapat osäkerhet i branschen och informationen från Elsäkerhetsverket om vad som gäller har varit bristfällig, kan vi tycka.

Lagändringen den 1 juli innebär bland annat att de som monterar elkablar på solcellsanläggningar måste vara registrerade hos Elsäkerhetsverket.

– Jag tror inte alla vet vad som gäller med den nya lagstiftningen, säger Johan Lindahl.

Har utvecklingen gått för snabbt?

– Det är en marknad som växer väldigt snabbt och många ser det som lukrativt att börja med det här och installera och sälja solceller och då är det viktigt att verktygen finns på plats så att man kan säkerställa att det är rätt kunskap hos dem som gör det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".