Lars "Fille" Strömqvist
Lars "Fille" Strömqvist opererades i maj efter att läkarna upptäckt att han led av aortadissektion. Foto: Leif Landin/Sveriges Radio
Hälsa

Hjärtflimret räddade Lars Strömqvist

Lars Strömqvist: Det var tur i oturen att de upptäckte det
9:43 min

Lars "Fille" Strömqvist hade tur när hans aortadissektion upptäcktes innan det brast. Nu delar han med sig av sin berättelse för att sprida kunskap.

Den 19 september är det aortadissektionsdagen, en dag för att uppmärksamma den sällsynta och livshotande sjukdomen aortadissektion som många människor lever med utan att veta om det.

Det är en sjukdom där kroppspulsåderns innersta lager går sönder, och blodet tränger sig ut i ett mellanlager, som gör att aortan sväller. Om man inte kommer under vård snabbt så kan det leda till att kroppspulsådern brister.

Man uppskattar att det finns mellan 600-1000 personer i Sverige som lever med aortadissektion. Lars "Fille" Strömqvist från Lit opererades i våras efter att hans aortadissektion upptäcktes av en tillfällighet.

 – Det var tur i oturen att de upptäckte det. Jag åkte in för hjärtflimmer, berättar Lars.

För honom blev det en snabb resa upp till Umeå för operation.

Klicka på ljudet och hör hela intervjun med Lars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".