Marlén Johansson har missbrukat både alkohol och tabletter.
1 av 2
Marlén Johansson har missbrukat både alkohol och tabletter. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Elisabeth Boije är psykoterapeut i Östersund och jobbar med kvinnor och män som har missbruk.
2 av 2
Elisabeth Boije är psykoterapeut i Östersund och jobbar med kvinnor och män som har missbruk. Hon tycker att det finns för få vårdplatser för kvinnor. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Samhälle

Allt fler unga kvinnor vårdas för missbruk

Tidigare missbrukare: Det var en flaska vin om dagen
4:11 min

Antalet kvinnor som tvångsvårdas för missbruksproblem har mer än fördubblats i Jämtlands län de senaste fem åren. 33-åriga Marlén Johansson har missbrukat både alkohol och tabletter.

 – När det var som värst var det en flaska vin om dagen och tabletter, berättar hon.

Marlén som i dag är 33 år växte upp i Borås. Hon träffade en man från Östersund och flyttade till länet. Hon var nykter när hon var gravid och fick barn men när hon separerade och inte hade barnen drack hon stora mängder alkohol. 

– När det var som värst försökte jag begå självmord. Då kom vändpunkten - leva eller dö, berättar hon.

Marlén hade även utvecklat ett matmissbruk. Via Försäkringskassan fick hon hjälp till en kontakt med en psykolog och hon fick senare behandling på ätstörningsenheten i Östersund.

– I dag mår jag bra, berättar hon.

Marlén Johansson behövde inte tvångsvårdas. Men trenden är tydlig. Sedan 2010 har antalet kvinnor mellan 25 och 29 år som behöver tvångsvård i Sverige fördubblats. Kvinnor under 30 år utgör nu hälften av dem som tvångsvårdas hos Statens Institutionsstyrelse.

I Jämtlands län rör det sig om förhållandevis små siffror men det är en ökning för varje år. 2013 var det fyra kvinnor som tvångsvårdades. Hittills i år har nio kvinnor tvångsvårdats.

Elisabeth Boije är psykoterapeut i Östersund och jobbar med kvinnor och män som har missbruk. Hon tror inte att antalet kvinnor som missbrukar blivit fler.

– Det har varit tyst. Vi tjejer ska vara så duktiga. Jag tror att det har varit ett mörkertal som börjat bli synligt tack vare att vi blivit uppmärksamma på det, säger Elisabeth Boije.

Tvångsvård för missbruk Jämtland

Intagna LVM            Kvinna    Man


2017 fram till idag      9            10
2016                         8            15
2015                         5            16
2014                         6            18
2013                         4            13

 

Källa:Statens institutionsstyrelse

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".