Kerstin Eriksson med skrivelse till Länsstyrelsen.
1 av 2
Kerstin Eriksson med skrivelsen flera av de boende skickat till Länsstyrelsen. Foto: Björn Nordquist / Sveriges radio
Vindkraftområde
2 av 2
Här ska vindkraftverk byggas. Boende oroas över vindkraftverkens konsekvenser i närheten av Åskälen-Österåsen. Foto: Björn Nordquist / Sveriges radio
Vindkraft

Protester i Österåsen mot vindkraftpark

Kerstin Eriksson: Det är mycket dåligt skött
4:25 min

Boende nära vindkraftparken Åskälen-Österåsen lämnar in en skrivelse till Länstyrelsen. Önskar att tillstånd bryts upp.

Flera husägare norr om Häggenås i Granbo, Näslägden och Torpet med omnejd har författat en skrivelse där man önskar att tillståndet som Länsstyrelsen gett till den vindkraftpark som ska byggas i närheten rivs upp. Till att börja med vill de boende i närheten ha mer information kring projektet.

SR Jämtland har tidigare berättat att det nu ska byggas en vindkraftpark för 3 miljarder kronor i Åskälen Hammerdal. Det är Vasa Vind och den holländska pensionsförvaltaren APG som bygger en av Sveriges största vindkraftparker.

Tillstånd till vindkraftparken gavs av Länstyrelsen för mer än 5 år sen. Då var det bolaget Daehlie Kraft AB som fick tillstånd enligt miljöbalken att "uppföra, driva och avveckla en gruppstation för vindkraft" i sex delområden i Strömsunds och Östersunds kommuner.

Kerstin Ericsson bor några kilometer från det närmsta vindkraftverket och känner sig mycket förvånad över att bygget nu satts igång:

Vi har ingen information. Det skulle ha varit ett möte i augusti som inte kommit till stånd. Och vi undrar hur vi påverkas av det här?

Länsstyrelsen i Jämtlands län kommer att ge sin syn på vindkraftparken och informationen till berörda under torsdagen i SR Jämtland. Vasa Vind är också kontaktat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".