Skidlift vid slalombacke sommartid
Slalombacken i Lit hotas av nedläggning, men byborna har slutit samman i en kraftsamling för att rädda den. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Fritid

De vill rädda Litsbacken – gör en plan åt kommunen

"Hela norra kommundelen arbetar för att backen ska vara kvar"
2:09 min

Kommunen hotar att lägga ner skidbacken i Lit, men nu görs en kraftsamling för att rädda den. I måndags samlades ett 50-tal personer för ett möte.

– Det är hela norra kommundelen som arbetar nu för att backen ska vara kvar, säger Erica Jonsson, en av många som vill rädda kvar Litsbacken.

Kultur- och fritidsnämnden i Östersund beslutade i våras att skidbacken i Lit ska läggas ner för att kommunen ska kunna spara 500 000 kronor varje år. I höst ska kommunfullmäktige ta det slutgiltiga beslutet.

Men i Lit kämpar byborna vidare för att rädda skidbacken. I måndags kväll samlades ett 50-tal personer i Söre för att diskutera hur backen ska kunna finnas kvar och utvecklas.

– Vi vill kolla vad som går att göra med backen både sommar och vinter, även med professionell hjälp, säger Erica Jonsson. 

Förslagen som har tagits fram handlar om att inom två år ha skapat en levande backe där det ska gå att utöva både vinter- och sommaraktiviteter.

– Vi vill ha mer tid av kommunen, för vi tänker göra arbetet åt dem. 

Själv sitter hon i en grupp som planerar att söka pengar från fonder till renoveringar av skidbacken. 

– Vi tar ett stort ansvar och visar upp ett engagemang för bygden som heter duga. Vi sträcker ut en hand till kommunen, då är de lite dumma om de inte tar den, säger Erica Jonsson. 

Kolla gärna förslagen för Litsbacken som skoleleverna William, Marcus och Albin kom med redan 2012!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".