Per Bolund, biträdande finansminister
- Klimatmålen, sysselsättningen och skolan är tre viktiga områden i regeringens höstbudget säger biträdande finansminister Per Bolund. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Budget

Skattelättnader ska öka turismen

Biträdande finansminister Per Bolund (MP) om höstbudgeten
5:25 min

På onsdagen presenterade regeringen sin höstbudget och det handlar om 40 miljarder till olika reformer. Bland annat spiller en del över på turismen i Jämtlands län.

Budgeten omfattar satsningar på många områden, till exempel ska man under 2018 lägga drygt 5 miljarder för att nå klimatmålen, totalförsvaret får ett tillskott på 2,8 miljarder. Barnbidraget höjs med 200 kronor per barn och en tredjedel av landets pensionärer får sänkta skatter.

Turistnäringen

Något som berör ett turistlän  som Jämtland är att regeringen vill sänka momsen för så kallad ekoturism. Den ska landa på 6 procent i stället för dagens 25.

– Det finns ett väldigt stort intresse för natur, inte bara från oss svenskar också internationellt Sverige håller på att bli ett starkt center för ekoturism. Det här ger många sköna pengar till svensk ekonomi och näringslivet säger biträdande finansminister Per Bolund (MP).

Skolan ligger som en av de tre högst prioriterade områdena i budgeten och regeringen vill stötta kommuner som har stora behov. Till exempel de som vill rädda kvar en byskola.

– Vi har redan skjutit till miljarder och kommer att skjuta till mera, men det är kommunerna själva som bestämmer hur pengarna ska användas, säger Bolund.

Kritik

Enligt TT säger Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson bedömer att regeringen spenderar minst tio miljarder kronor för mycket i budgeten. Han vill under onsdagen inte gå in på vilka av regeringens satsningar som M vill stoppa.

Gillar barnbidrag

Kristersson gillar att försvaret och polisen får mer pengar, samt att pensionärerna får lägre skatt. Han stänger inte heller dörren för höjt barnbidrag utan uppger att barnbidraget är ett bidrag han gillar.

Oppositionen kritiserar även regeringen för att inte passa på att genomföra strukturreformer för att stärka svensk ekonomi på sikt. Framförallt handlar det om att få in lågutbildade invandrare på arbetsmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".