Wargentins gymnasium i Östersund.
1 av 3
Wargentins gymnasium i Östersund. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Wargentins gymnasium i Östersund.
2 av 3
Wargentins gymnasium i Östersund. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Fredrik Olofsson är lärare på barn och fritidsprogrammet
3 av 3
Fredrik Olofsson är lärare på barn och fritidsprogrammet och tycker det är bra att gymnasieföreningarna uppmärksammas. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Skola

Pennalism och förnedring – stark kritik mot gymnasieföreningar

Elev: De väljer de snyggaste i skolkatalogen
2:52 min

Gymnasieföreningarna på Wargentin i Östersund har den senaste tiden skapat stor debatt efter en granskning av SVT Jämtland.

Det är bara vissa elever som får vara med och P4 Jämtland har tidigare år berättat om förnedrande invalsritualer där nya medlemmar piskats eller lämnats blöta och nerspydda i skogen.

– Det är bra att man har gemenskap, man träffar nya personer. Men jag har hört att invalen kan vara taskiga för vissa elever och att man blir utvald, att alla inte får vara med kanske, säger gymnasieeleven David Johansson.

En elev vittnar om att föreningar använder sig av skolkatalogen för att välja ut de som är snyggast att ha med i föreningen. 

Jag tycker det är bra för gemenskapen. Men det är mycket skit och så i det också. Mycket alkohol och fester som oftast spårar.

Felicia Andersson har själv blivit inbjuden till intervju, men valde då att tacka nej. 

– Jag struntade att åka på intervjuerna för jag kände att det inte var någonting för mig, säger hon. 

– Det som vi har reagerat på och varit kritisk till är att alla inte fått vara med. Sedan i de här invalen som man har haft, det har definitivt varit inslag som inte hör hemma i en föreningsverksamhet. Där det har varit som vi ha upplevt förnedring, sexuella trakasserier och pennalism, säger Gunilla Löthagen Sjöstrand som är lärare på skolan.

Skolan beslutade i juni att det inte ska finnas något avtal med gymnasieföreningarna som det funnits tidigare. Under tisdagskvällen hölls också ett möte där det fastslogs att det fortsätter gälla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".