Vindkraftverk
En stor vindkraftspark planeras i området Österåsen-Åskälen. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Vindkraft

Länsstyrelsen om protest mot vindkraft i Österåsen: Bolaget har tillstånd

"Jätteviktigt att de håller information till närboende"
3:23 min

Boende i området kring Österåsen nära Häggenås protesterar i en skrivelse till länsstyrelsen mot den stora parken som planeras i området.

Flera boende har skickat in en skrivelse till länsstyrelsen där de anser att tillståndet till den vindkraftpark som planeras i området området Åskälen-Österåsen, sydväst om Hammerdal och norr om Häggenås ska rivas upp. De anser att informationen har varit dålig. 

Enligt Erika Holgersson miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen, är det är upp till bolaget att tillhandahålla information till de boende.

 – Vi har uppmanat bolaget att det är jätteviktigt att de håller information till närboende i det här området runt den planerade vindkraftparken. 

Det var de lokala entreprenörerna Björn Daehlie och Hans Olofsson som fick tillstånd att bygga 105 verk med en totalhöjd om 180 meter för mer än fem år sen via bolaget Daehlie Kraft AB. 

Projektet köptes sedan av Vasa Vind i början av 2014. I samband med förvärvet ändrades projektets bolagsnamn till Trekilen Vind AB. Antalet vindkraftverk har under projekteringen minskats till 80 stycken med en planerad kapacitet på 288 megawatt. 

Tillståndet var nära att gå ut i somras, men togs i anspråk av bolaget innan dess. 

– De har tillstånd att bygga den här parken, säger Erika Holgersson. 

Flera år har passerat och mycket har hänt i projektet. De boende tycker sig ha fått för lite information, men några krav på informationsmöten finns inte efter att tillståndsgivningen är klar, enligt Erika Holgersson. 

– Samrådsmöten inför en tillståndsprövning regleras i lagstiftningen. Det finns inga krav efter att man har fått tillstånd att man måste ha ett möte. Men det är ju otroligt viktigt för bolaget att de för ut information om sin planerade verksamhet till de som faktiskt berörs. 

Vasa Vind planerar att bygga vindkraftsparken tillsammans med den holländska pensionsförvaltaren APG. Kostnaden beräknas hamna på omkring tre miljarder kronor. 

Den planerade parken Vindkraftparken ligger i nära anslutning till Vasa Vinds övriga projekt i Munkflohögen och Raftsjöhöjden. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".