Två män står bredvid varandra utomhus.
Niklas Carlsson, VD för alpina VM i Åre 2019 och Patrik Jemteborn, ordförande i organisationskommittén för skidskytte-VM i Östersund 2019. Foto: Jessica Ehrby/Sveriges Radio
VM 2019

Målet för VM 2019 – att vara helt fossilfritt

"Kämpar inte vi för det här så försvinner snön och det vill vi ju inte"
3:31 min

Både alpina VM i Åre och skidskytte-VM i Östersund 2019 ska vara helt fossilfria evenemang, enligt arrangörerna.

På ett klimatseminarium på OSD under onsdagen så kungjorde ansvariga att både alpina VM i Åre och skidskytte-VM i Östersund 2019 ska vara fossilfria evenemang. En utmaning kan tyckas men arrangörerna verkar positiva.

– För några år sedan hade det kanske varit en omöjlighet men nu finns det alternativa bränslekällor och det gör att vi kan ha det här målet, säger Niklas Carlsson, VD för alpina VM i Åre 2019.

Det handlar om att hitta sätt att värma upp och transportera både gäster och deltagare utan att använda fossila bränslen. Ett arbete som inte bara ligger rätt i tiden utan som också är avgörande för framtida satsningar, enligt Patrik Jemteborn, ordförande i organisationskommittén för skidskytte-VM i Östersund 2019.

– Vi måste lämna ett avtryck för de som ska ta hand om de här evenemangen framöver, om vi inte tar ansvar för miljöfrågorna nu så blir det varmare vintrar och då får vi åka rullskidor, det vill vi inte!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".