Wargentins gymnasium i Östersund.
1 av 2
Wargentins gymnasium i Östersund. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
En man och två kvinnor i en foajé
2 av 2
Mikael Cederberg, förbundschef Jämtlands gymnasieförbund, Sara Leijman, reporter SVT Nyheter Jämtland, Carola Isaksson, ansvarig utgivare SVT Nyheter Jämtland. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Skola

Stormen kring gymnasieföreningarna – SVT om granskningen

SVT: Vi var beredda på en fjällbäck - det kom en tsunami
9:27 min

Gymnasieföreningarna på skolan Wargentin i Östersund har den senaste tiden skapat stor debatt, efter en omfattande granskning av SVT Nyheter Jämtland.

Carola Isaksson, ansvarig utgivare för SVT Nyheter Jämtland, och Sara Leijman reporter på SVT diskuterar granskningen av gymnasieföreningarna på Wargentin i Östersund som fått stor uppmärksamhet.

– Vi var beredd på en fjällbäck men det kom en tsunami, man kan säga så, säger Carola Isaksson till P4 Jämtland.

Granskningen omfattar över ett tiotal publiceringar med reaktioner från både föreningar, elever, lärare, myndigheter och ministrar.

– Det är ett sår som funnits så länge för så många. Jag fick ett sms från en kvinna som gick ut 1967. Hon skrev till mig att hon inte fick vara med i det som då kallades "tjejklubben" på grund av hennes sociala bakgrund. Hon såg samma sociala exkludering nu som för 50 år sedan, säger Sara Leijman, reporter på SVT Nyheter Jämtland.

Mikael Cederberg, förbundschef på Jämtlands gymnasieförbund, välkomnar granskningen men är kritisk till hur den genomförts då somliga elever enligt honom kränkts och nu stannar hemma från skolan för att de känner sig utsatta.

– Jag tycker att man borde funderat ytterligare en gång om man ska ställa de här frågorna till tonåringar som är omyndiga, 16-18-åringar. Man hade kunnat få de här vittnesmålen av äldre och myndiga elever, säger han.

– Vi har gått in med öppna frågor. Huvudfrågan tycker jag fortfarande är var som sker med våra ungdomar och vilket ansvar har vuxensamhället i det, säger Carola Isaksson, ansvarig utgivare på SVT Nyheter Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".