Ung, mörkhårig kvinna poserar framför en blå husvägg.
Johanna Morin arbetar till vardags som arbetsterapeut och ergonom. Foto: Lina Wahlnemo/Sveriges Radio
Hälsa

Ny studie: Risk för hjärtsjukdomar vid ståjobb

Arbetsterapeuten: Variation är det bästa
3:25 min

Enligt en ny studie kan det vara lika farligt att stå och jobba som att röka. Arbetsterapeuten Johanna Morin guidar dig genom ergonomidjungeln.

Studien som Dagens nyheter har rapporterat om publicerades i American Journal of Epidemiology.

Studien menar att det finns en risk med att stå upp och jobb då blodtrycket i venerna ökar vilket, tillsammans med oxidativ stress, även ökar risken för hjärtsjukdomar. 

Arbetsterapeuten och ergonomen Johanna Morin menar att det beror lite på om det är farligt att stå och jobba, och att man ska vara noggrann med att se över vad som är syftet till studien.

 – Det man kan se i den här studien är att författarna beskriver olika yrkeskategorier, hur deras risk för hjärt- och kärlsjukdomar är när de arbetar övervägande stående och övervägande sittande.

Forskning visar även på att det är farligt att sitta och jobba. För mycket stillasittande ökar risken för typ 2-diabetes, olika typer av cancer och för tidigt åldrande.

– Variation är det bästa, säger Johanna Morin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".