Myndigheter har skapat en hemsida om våld mot kvinnor. Nu sprider de information om sajten.
1 av 2
Myndigheter har skapat en hemsida om våld mot kvinnor. Nu sprider de information om sajten. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Jenny Einebrant arbetar på Länsstyrelsen med våld i nära relationer.
2 av 2
Jenny Einebrant på länsstyrelsen i Jämtland arbetar med frågor kring våld i nära relationer. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Samhälle

Anhöriga flitigaste besökarna på sajt om kvinnovåld

Länsstyrelsen: Vi hoppas att fler söker hjälp
1:19 min

Sajten skapades för att ge stöd och råd till våldsutsatta kvinnor samt förövare, men det är mest anhöriga som har besökt sidan.

För fem år sedan presenterade en arbetsgrupp från olika myndigheter en ny sajt där våldsutsatta och våldsutövare i Jämtlands län kan hitta rätt instans för vård och stöd.

Men det har visat sig att det är främst anhöriga som besöker sajten. Jenny Einebrant arbetar som utvecklingsledare på länsstyrelsen när det gäller våld i nära relationer och hon förklarar vad hon tror att det beror på att det framför allt är anhöriga som söker information.

 – De flesta känner någon som har varit utsatt för den här problematiken. Och då ställs man inför väldigt mycket frågor. Hur ska jag bete mig? Hur ska jag agera? Man söker kunskap om vad man kan göra, säger hon.

Sajten tillsammansmotvald.se skapades 2012 av bland annat regionen, länsstyrelsen, polisen och åklagarmyndigheten. 2015 fräschades sidan upp. Tanken är att både våldsutsatt män och kvinnor och deras barn ska hitta information om hur de ska kunna få hjälp. Men sidan vänder sig även till anhöriga samt till våldsutövare som vill ha hjälp.
Jenny Einebrant säger att det inte är några större summor som ligger bakom att skapa sidan - kanske 100 000 kronor. Hon säger att det är svårt att exakt säga vad sajten gett. Det går visserligen att mäta hur många besök den fått. Men målet är något annat.

– Vi hoppas att det ska leda till att fler söker hjälp, säger Jenny Einebrant.
Nu säger hon att nästa steg är att se till så att sidan ska få ännu större spridning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".