Byggarbetare i kyla.
1 av 2
Foto: Terje Bendiksby/TT.
Doktoranden Daniel Carlsson vid Yrkes- och miljömedicin i Umeå.
2 av 2
Doktoranden Daniel Carlsson vid Yrkes- och miljömedicin i Umeå. Foto: Jennie Jackson.
Forskning

Forskare efterlyser regler för arbete i kyla

Forskare efterlyser regler för arbete i kyla
2:02 min

Det finns stora likheter mellan de bestående skador som man kan få av vibrerande verktyg och de skador man får av utsättas för kyla.

Det konstateras i en jämförande studie vid den yrkes- och miljömedicinska enheten vid Umeå universitet.

Det här borde få praktiska konsekvenser för hur man bedriver utomhusarbete i kallt klimat.

– Det finns ju rigorösa regler och förordningar för vibrationsutsatta arbetare, men inte alls lika mycket för köldskadade eller för de som är utsatta för kyla på arbetet. Jag tror att det behövs mer förordningar och bestämmelser kring att arbeta i kyla, säger doktoranden Daniel Carlsson.

Tillhör du dem som har drabbats av en köldöverkänslighet efter en förfrysningsskada och kan få ont av när du rör någonting kallt, till exempel när du tar ut ett paket franskbröd eller en påse ärtor ur frysen därhemma? 

Ungefär en av tio av i de fyra nordligaste länen är på ett eller annat sätt drabbade av köldskador. Och det forskarna nu i Umeå vid yrkes- och miljömedicinska enheten nu sett är att skadorna man får av kyla - till exempel vita fingrar eller blinda fingrar eller köldöverkänslighet - är i stort sett identiska med de kärl- och nervskador som yrkesarbetare får av vibrationer.

Därför behövs regleringar och lagstiftning även för arbete i kyla, menar Daniel Carlsson.

Mer resurser behöver satsas, både vad det till exempel gäller skyddskläder eller annan skyddsutrustning. 

– Det finns ingen absolut köldgräns när man inte får jobba längre i Sverige, konstaterar Daniel Carlsson, utan endast vissa branschöverenskommelser finns. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".