Ung manlig fotbollsdomare på en fotbollsplan
Fotbollsdomaren Fredrik Eriksson. Foto: PRIVAT
Fotboll

Domare polisanmäler attack vid fotbollsmatch

"Jag blev otroligt rädd"
2:54 min

Den 17-årige fotbollsdomaren Fredrik Eriksson blev efter en match mellan Ås IF och Fåkers IK attackerad av en spelare.

– Jag blåste av matchen och då kom en spelare och slog till mig i ryggen. Sedan uppstår det tjafs och så kom ett slag mot struphuvudet, säger Fredrik Eriksson.

Det var direkt efter matchen i division fem som det hela utspelade sig. Spelarna skulle sedvanligt ställa upp sig på plan för att tacka varandra, men istället uppstod tumult. Fredrik Eriksson fick ett slag i ryggen och på struphuvudet. En spelare från Fåkers IK greppade sedan tag i strupen och knuffade honom bakåt.

Det blev en omskakande upplevelse för den unge domaren. 

– Jag blev väldigt chockad. Jag blev otroligt rädd och visste inte vad jag skulle göra. Mina kollegor och jag backade från situationen och Fåker tog tag i sin spelare och tog honom därifrån. 

Fredrik Eriksson har nu polisanmält händelsen. 

– Jag tycker det är väldigt allvarligt. Jag förstår spelare som blir arga och slänger ur sig kommentarer, men när det går över till våld så tycker jag inte det är acceptabelt längre. 

Trots det som har hänt så vill han fortsätta vara domare framöver. 

– Jag tycker fortfarande att det är kul, men det här kommer att ligga kvar i bakhuvudet. 

Micke Medin är tränare i Fåkers IK, men han såg själv inte händelsen. 

– Jag hade ryggen emot eftersom jag hämtade grejer i båset. Men så hörde jag att det blev ett jäkla liv. Man blir bestört, sådant här ska inte förekomma på en fotbollsplan. 

Att domaren blev skärrad och upprörd har Micke full förståelse för. 

– Det är inte så roligt att vara domare, vi måste be honom om ursäkt. Jag bad om ursäkt direkt därute från oss som var på plan. Och spelaren bad om ursäkt direkt, det sa jag åt honom. Han och lagkapten gick dit. Sedan blev det väldigt turbulent hos oss också förstås, mycket diskussion.

Ledningen i fotbollsklubben kommer nu att ha ett möte för att besluta om åtgärder efter händelsen, berättar Micke Medin. 

– Vi ska ha ett möte i morgon med berörda parter, lagkapten, lagledaren och ordföranden. Det är ju en situation vi aldrig har varit i. Något måste vi göra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".