Annie Wegelius. Foto: Jonas Ekblom/SR
Tv-profilen Annie Wegelius född i Östersund har avlidit. Hon blev 58 år gammal. Foto: Jonas Ekblom/SR

TV-profilen Annie Wegelius är död

Tv-profilen Annie Wegelius, född i Östersund är död. Det uppger hennes familj för TT.

Annie Wegelius var programdirektör på SVT mellan 2007 och 2013 en pionjär inom svensk reklam-tv.

Wegelius var med och startade svenska TV3, som på grund av svensk reklamlagstiftning förlade sin verksamhet till London, och hon var tv-kanalens första programchef 1986-1990. Hon drev sedan det egna produktionsbolaget Wegelius Television och startade bland annat tv-kanalen K-world.

Hon var ursprunglig styrelseordförande för stiftelsen Det svenska tevepriset som delar ut Kristallen, svensk tv:s finaste utmärkelse, och hon fick själv motta ett hederspris vid Kristallengalan 2016.

2014 var Annie Wegelius sommarpratare i P1 och berättade i sitt program att hon led av obotlig cancer.

"Jag väljer därför att fortsätta leva mitt liv på det sätt som jag alltid har gjort, oavsett i vilken roll det är - entreprenör, chef, mamma, partner, väninna, patient - nämligen med höjd blick och fokus på framåtrörelse och möjligheter. Jag har aldrig varit bra på matematik. Det är äntligen en fördel nu då devisen måste bli: 'räkna inte dagarna, låt dagarna räknas'", sade hon då.

 Annie Wegelius blev 58 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".