Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Utbildning

Bristande engelska hindrar examen

Publicerat tisdag 26 september 2017 kl 14.06
Rektor: Det behövs en dispens
(4:42 min)
Mohammad Hosseini
Mohammad Hosseini går på det industritekniska programmet vid Fyrvalla i Östersund och han trivs mycket bra, men kämpar hårt med engelskan. Foto: Marcus Frånberg

Bristande förkunskaper i engelska gör att elever med i övrigt mycket goda resultat inte kan få sin gymnasieexamen.

Främst handlar det om ensamkommande flyktingungdomar som aldrig eller bara sporadiskt läst engelska tidigare. I gymnasiet ska de ta igen alla år av engelska från grundskolan samt att läsa in den aktuella kursen.

Sammantaget handlar det om åtta års engelska som ska göras under att par år. Något som visat sig vara mycket svårt.

– I skolan lär vi oss att ställa höga krav men vi ska inte ställa krav som inte går att uppnå, säger Kjell-Åke Skoog som bland annat är rektor vid det industritekniska programmet vid Jämtlands Gymnasium i Östersund.

Det här är inte ett stort generellt problem inom skolan men för de berörda är det mycket stort. Det finns dispenser för att börja vissa gymnasiala utbildningar utan att man har ett komplett betyg från grundskolan.

I fallet med att engelskan saknas ska eleven i stället läsa in det under gymnasietiden samtidigt med alla andra aktuella ämnen.

Mohammad Hosseini går det industritekniska programmat vid Jämtlands Gymnasium i Fyrvalla, Östersund och han tycker utbildningen är jättebra

– Problemet är att jag ska lära mig mycket svenska samtidigt som jag ska lära mig ett helt nytt språk, engelska. Det blir för mycket tillsammans med annan undervisning säger Mohammad.

Ett annat problem är att om eleven inte klarat till exempel engelskan i första årskurs får inte den blivande praktikplatsen de 18 000 kronor i ersättning per termin för att hålla praktikplats. Dessutom går eleven miste om ett höjt studiebidrag om 1000 kronor i månaden.

– Jag tror att man måste se över dispensen för tillträde till gymnasiet om den också kan gälla för examen. Till exempel i de fall där engelskan i princip blir omöjlig att läsa in på så kort tid säger rektor Kjell-Åke Skoog.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) ser snarare att lösningen är mer stöd till de elever som behöver det. Hon öppnar inte för någon dispens.

– Jag ser också bekymmer med att sänka kraven lägre än vad arbetslivet behöver. Skälet att vi har så höga krav på engelska är att vi i så många yrken behöver engelska för att göra ett bra jobb. Om man till exempel jobbar som fordonsmekaniker så krävs det ofta att man ska kunna läsa manualer eller klara sig på nätet med ganska avancerade engelska texter, säger hon till P4 Jämtland. 

– Det gäller att hitta den här bra balansgången; eleverna ska förstås klara av kraven, men kraven ska också sättas så att de kan få jobb efteråt, säger Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".