Kvinna i sjuksköterskekläder står bredvid man i rutig skjorta.
Specialsjuksköterskan Petra Lindeborg tillsammans med Dan Gaversjö. Foto: Jessica Ehrby/Sveriges Radio
Vård

Helgoperationer ska korta vårdköerna och dra in pengar till regionen

Petra Lindeborg: Jag har bara positiva saker att säga om det
3:29 min

Region Jämtland Härjedalen testar en ny metod där privata företag får använda personal och lokaler för operationer på helgerna. Förhoppningen är att korta köerna och behålla personal.

På helgerna brukar det vara tomt och ledigt i operationssalarna på Östersunds sjukhus och det har fram till nu varit en outnyttjad resurs. Men under våren och sommaren har man testat en ny sorts verksamhet och låtit ett privat företag använda lokalerna och utföra operationer på helgerna. Personalen som jobbat har varit regionens egen, sådana som vill jobba extra.

– Intresset har varit högt, jag har bara positiva saker att säga om det, säger Petra Lindeborg som är specialsjuksköterska inom kirurgi.

Att operera även på helgen ska minska vårdköerna och vara ett sätt för regionen att tjäna extra pengar. Samtidigt ska det göra sjukhuset till en mer attraktiv arbetsplats.

– Vi ser ju att läkare och sköterskor flyttar runt mellan sjukhus och det är mycket hyrpersonal, det här kanske kan vara ett sätt att behålla personalen, dessutom investeras pengarna tillbaka i verksamheten, säger Dan Gaversjö, vd för företaget som gör de här operationerna på helgerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".