Man i kavaj framför träd
Po Tidholm är tillbaka i tryck form Foto: Janerik Henriksson / TT
Landsbygdspolitik

Po Tidholm håller liv i landsbygdsdebatten

"Landsbygdsfrågan ännu viktigare än jag trodde"
13 min

Med sin nya bok Läget i landet hoppas Po Tidholm kunna behålla landsbygdsfrågorna högt på agendan fram till valet.

Po Tidholm är skribent och debattör och har gjort sig känd på senare år för sitt engagemang i landsbygdsfrågor. Framför allt så var det boken Norrland och TV-serien Resten av Sverige som gjorde ett stort avtryck i samtalet om Sverige. Snart släpps hans nya bok Läget i landet och det är ingen slump att den kommer just hösten 2017.

– Den krassa orsaken att jag ville skriva boken är att landsbygdsfrågan så lätt försvinner från samhällsdebatten. Nu är det valår och då puttas den ofta ner så jag ville hålla liv i debatten, säger Po Tidholm.

Boken består av 89 punkter av varierande längd där Po Tidholm ger sin syn på läget för svensk landsbygd och vilka händelser som lett hit. En av hans tankar handlar om tendensen att lyfta fram positiva exempel från landsbygdsområden. Po menar att det inte alltid är så lyckat.

– Jag kan tycka att positiva exempel ofta blandas ihop med normen. Vi glömmer bort att de positiva exemplen ofta står ut för att de inte är det normala. Det är till exempel svårt för små orter i Sverige att leva upp till Åre. De har inte samma förutsättningar. Ändå säger man på olika utvecklingskonferenser att "vi gör som i Åre". Då är det bättre att titta på normerna och strukturerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".