Abdu Schuma
Abdu Schuma kom från Eritrea för några år sedan. Trots att han var utan utbildning fick han praktik på en mekanisk verkstad och efter en månad hade han ett arbete. Foto: Marcus Frånberg
Arbetsmarknad

Saknade utbildning – fick anställning ändå

Jobb utan utbildning
4:26 min

Vikten av att ha en examen för att kunna få jobb är ett känt faktum, men det finns exempel på lyckade anställningar utan formell utbildning.

I går berättade vi i P4 Jämtland om problem i skolan som en del flyktingungdomar drabbas av. Det kan generellt gå bra i yrkesgymnasiet förutom i till exempel engelska. Ett ämne som många aldrig tidigare har läst och det gör att de ofta inte får ett godkänt betyg. Det i sin tur gör att de inte heller får sin examen. Men det finns exempel där betyg eller en examen inte är det viktigaste.

Abdu Schum har jobbat två år vid Hallströms verkstäder i Nälden. När han besökte dem första gången hade han ingen erfarenhet eller utbildning för att jobba inom verkstadsindustrin.
– Jag fick praktik i en månad genom Arbetsförmedlingen. Då lärde de mig maskinerna och en del annat, sen kunde jag börja arbeta säger Abdu Schum.

Arbetsmarknaden skiljer sig ofta åt för dem med svensk utbildning och för de som har utomeuropeisk bakgrund. Därför måste arbetsgivaren ibland mera gå på hur intresserad personen är av arbetet, vad denne vill och hur stor ambitionen är. En egen modell som Hallströms verkstäder i Nälden och Ås delvis arbetar med.

– Vi tittar ju givetvis på utbildning och betyg men det är inte alltid relevant för den här gruppen. Det viktiga är att vi kan kommunicera med personen och blir det bra så ger vi den utbildning som behövs här på plats, säger Tomas Wallin som är produktionschef vid Hallströms verkstäder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".