Snökanoner sprutar snö.
Avgifterna gäller hela året för konstsnöspåren. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Längdåkning

Spåravgifter införs hela skidsäsongen

Från och med i vinter måste skidåkare vid Östersunds skidstadion betala spåravgifter under hela skidsäsongen.

Spåravgifter för konstsnöspåren vid Östersunds skidstadion kommer från och med i vinter att gälla för hela skidsäsongen – och inte bara på försäsong som det varit tidigare år.

Det beslutade kultur- och fritidsnämnden i Östersunds kommun på onsdagen.

Avgifterna för både dagkort och säsongskort kommer dessutom att höjas. Senast kommunen reviderade priserna var år 2008.

Orsaken är att kultur och fritidsnämnden behöver spara 4 miljoner kronor under 2018 på uppdrag av kommunfullmäktige. Avgiftshöjningen blir en av de åtgärder som ska genomföras för att klara besparingskravet.

– Antingen måste vi försöka öka intäkterna, eller sänka servicenivåerna. Vi håller ju en väldigt hög servicenivå på spåren och de nyttjas också väldigt mycket för träning och av föreningar. Vi vill kunna fortsätta hålla den nivån, säger ordföranden i Östersunds kultur- och fritidsnämnd Karin Thomasson (MP) till P4 Jämtland.

Natursnöspåren blir fortsatt avgiftsfria. Stickprovskontroller kommer genomföras vid skidstadion under säsongen.

– När det varit kontroller tidigare år har princip alla betalat. Vi upplever att det finns en hög betalningsvilja, säger Karin Thomasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".