Välbesökt samråd när planerna för skidprofils bygge diskuterades i Östersund.
Välbesökt samråd när planerna för skidprofils bygge diskuterades i Östersund. Foto: Privat/Sveriges Radio
Samhälle

Välbesökt samråd om skidprofils byggplaner i Östersund

"Vi var över hundra åhörare"
6:02 min

Det blev ett mycket välbesökt möte i Östersund på tisdagskvällen när kommunen bjudit in till samråd om planerna på att bygga tre villor och sex parhus vid Östersunds skidstadion.

Bakom planerna står skidprofilen Mathias Fredriksson, och det handlar om flera fastigheter på skogs- och parkmark, alldeles i anslutning till skidspåren.

– Vi tycker ändå att man lyssnar på våra åsikter och tar oss på allvar. Vi har inte gett oss, krutet är fortfarande torrt och vi kommer att driva den här processen vidare, säger Mattias Magnusson, en av de boende i området som är kritisk mot planerna.

Kommunfullmäktige har ställt sig bakom byggplanerna och inlett en process för att ändra i detaljplanen så att bygget ska bli möjligt. Men många har också kritiserat hur kommunen hanterat ärendet.

Det handlar bland annat om misstankar om jäv eftersom Mathias Fredriksson numera jobbar åt Östersunds kommun.

– Vi har ungefär 5000 anställda. Självklart ska varenda kommunanställd ha möjlighet att begära en ändring i detaljplan och ansöka om bygglov. Mathias Fredrikssons uppdrag i kommunen har absolut inget att göra med den här exploateringen, säger Florian Stam(MP), ordförande i miljö och samhällsnämnden.

Vilka möjligheter finns att påverka det här?

– Det finns alltid möjligheter. Tidigare möten har påverkat utformningen av de detaljplaner som håller på att tas fram nu, säger han.

Många boende är kritiska mot placeringen av fastigheterna, alldeles vid skidspåren. Det finns också en oro kring hur det blir med trafiken till och från det befintliga bostadsområdet, där det redan är högt tryck enligt dem.

– Det är inte vilket boende som helst, här ska uppföras tre villor och den största blir större än Verkö slott. Vi pratar om 465 kvadratmeter ytareal, säger Mattias Magnusson.

Han tycker att det var ett bra möte, där de boende hade möjlighet att framföra sina åsikter och där information från kommunen var tydligt.

– Men många av oss förstår fortfarande inte vad syftet ska vara att bryta upp gällande detaljplan och bygga bostäder där. Kommunalrådet Ann-Sofie Andersson har sagt att det ska gynna turismen i området, men vi har inte riktigt förstått hur det ska göra det. Mathias Fredriksson sa ju själv på mötet att han gör det i privat regi och att han själv kommer att bosätta sig där, säger Mattias Magnusson.

Han vill poängtera att kritiken inte är riktad mot Mathias Fredriksson.

– Vår aktion är inte riktad mot honom eller hans familj och jävfrågan är inte den viktigaste i det här, tycker jag. Det handlar om hur man hanterar kommunens mark och hur lättvindligt man verkar ha in personer att exploatera mark i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".