Fd polischefen i Strömsund, numera kommunalrådet Göran Bersgtröm
Strömsunds kommunalråd Göran Bergström (S) under en paus i tingsrätten där en man i 70-årsåldern står åtalad för grovt förtal av Bergström. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Lag och rätt

Grovt förtal mot politiker nu i tingsrätten

Kommunalrådet: Lögn och förbannad dikt
4:44 min

På torsdagen inleddes rättegången i Östersunds tingsrätt mot en man i 70-årsåldern som åtalas misstänkt för grovt förtal av Strömsunds kommunalråd Göran Bergström (S).

Mannen ska enligt åtalet ha trakasserat Bergström under flera års tid.
Bland annat genom att sätta upp kränkande anslag i Strömsund och genom skriverier till kommunledningen och Bergströms förre arbetsgivare, Polismyndigheten.

Enligt åklagaren ska 70-åringen ha skrivit att Bergström trakasserar pensionärer, beter sig hotfullt, att han verkar berusad eller påverkad av något annat, att han är psykiskt störd samt okontrollerad och hatisk. Dessutom skriver 70-åringen att Bergström har förföljt honom på cykel och skrikit. Bergström menar att de här trakasserierna har pågått sedan våren 2014 till våren 2016.

Enligt Göran Bergström är allt rena lögner.

– Jag har blivit utsatt för en enorm kränkning och det har skadat mig och mitt arbete som polis och som kommunalråd. Det är dessutom ett problem för demokratin, säger han.

P4 Jämtland pratade med 70-åringen samt dennes advokat strax innan förhandlingarna vid tingsrätten, men båda avböjde att kommentera åtalet. I tingsrätten erkänner mannen att han har satt upp ett eller två anslag men blivit ombedd av någon annan att göra det. Han hade heller inget med innehållet att göra då någon annan ska ha skrivit texten.

Åklagare Eva-Lena Rimér ser fallet som rätt ovanligt – i alla fall i Jämtlands län och att det handlar om grovt förtal.

– Det har varit stor spridning på materialet och det är bevis jag åberopat, dessutom har två av de aktuella anslagen hittats i mannens dator, säger Eva-Lena Rimér.

Dom i målet faller 12 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".