Anna Johnsson är förskollärare på Faxgärdets förskola i Nälden.
1 av 3
Anna Johnsson är förskollärare på Faxgärdets förskola i Nälden. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Eva-Lena Cedernor Faxgärdets förskola
2 av 3
Eva-Lena Cedernor Faxgärdets förskola. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Elisabeth Englund verksamhetschef förskola Krokom
3 av 3
Elisabeth Englund verksamhetschef förskola Krokom. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Skola

Brist på förskollärare i länet

Förskollärare: Större arbetsbelastning för oss utbildade
4:09 min

Det råder stor brist på utbildade förskollärare i både länet och landet. 7 av 8 kommuner i Jämtland har målsättningen att det ska finnas två förskollärare på varje avdelning.

Hur många förskollärare det ska finnas bestämmer varje kommun. Sju av åtta kommuner i Jämtland använder sig av 2+1, alltså att det ska finnas två förskollärare och en barnskötare på varje avdelning. Det är endast Bergs kommun som använder sig av ambitionen att ha 100 procent förskollärare.

Det är förskollärarna som har det pedagogiska ansvaret på en förskola. Faxgärdets förskola i Nälden har fem avdelningar och för närvarande fem förskollärare. Egentligen ska det vara dubbelt så många förskollärare. 

– Det blir ju en större arbetsbelastning för oss som är utbildade för vi får ta ett större ansvar, säger Anna Johnsson som är förskollärare.

Det har också varit en stor personalomsättning den senaste tiden med tre förskollärare som slutat inom loppet av ett halvår.

– Man väljer andra förskolor i kommunen och provar på andra yrken helt enkelt, säger hon. 

Elisabeth Englund är verksamhetschef för förskolan i Krokoms kommun och hon berättar att det är speciellt svårt att rekrytera förskollärare på de mindre förskolorna.

– Vi ser att det blir svårare ju längre från Östersund vi kommer. Då får vi titta på olika lösningar och kanske inte alltid traditionella lösningar också. Det kan vara att man samverkar flera förskolor tillsammans kring en eller flera förskollärare och att man försöker få till lite större enheter, säger Elisabeth Englund.

Förskollärare i kommunerna i Jämtland

Krokom - 38 %

Berg - 39 % *

Bräcke - 56 %

Ragunda - 60 %

Strömsund - 64 %

Åre - 70 %

Härjedalen - 74 %

Östersund - 74 %

* Bergs kommun använder sig av en målsättning på 100 procent förskollärare i förskolorna.

Resterande kommuner i länet använder sig av 2+1, alltså att det ska finnas två förskollärare och en barnskötare på varje avdelning och det är utifrån det procenten är uträknad i de kommunerna.  

Observera att statistiken snabbt kan förändras och såhär såg siffrorna ut under vecka 38-39.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".