Frida Wikner
Foto: Frida Wikner
Hälsa

Frida var 23 år när hon fick bröstcancer

Frida Wikner: Jag skulle bara rätta till BH:n när jag kände knölen
12 min

Nu är årets Rosa bandet-kampanj igång för att uppmärksamma och bekämpa bröstcancer. Frida Wikner var bara 23 år när hon drabbades.

Det har gått drygt två år sedan Frida Wikner från Bispgården upptäckte att hon hade en knöl i sitt bröst. Hon skulle bara rätta till sin BH då hon kände den, en liten stenhård knöl. Just då tänkte hon inte så mycket på den, den var ju så liten. Men knölen växte fort och till sist tog Frida kontakt med sjukvården.

Efter flera undersökningar fick hon till sist beskedet av läkaren, det var en cancertumör som växte i hennes bröst.

– När jag satt där inne och fick det på papper, att jag hade bröstcancer, ja jag tänkte inte så mycket utan det blev som att hjärnan stängdes av. Jag blev väl som ett stenansikte. Sedan kände jag en hand på axeln, jag vände mig om och då var det ju min mamma och då brast det, då ramlade hela muren för hon tog det så hårt, berättar Frida.

Varje år får runt 8 000 kvinnor i Sverige det tuffa beskedet att de har bröstcancer. Män kan också få bröstcancer även om det är ovanligt. Drygt ett 60-tal män i Sverige får varje år diagnos.

Nu är oktober månad här och den årliga Rosa bandet-kampanjen är igång. Syftet med kampanjen är att finansiera forskning, sprida kunskap om cancerprevention och bröstcancer, samt bedriva påverkansarbete.

Klicka på ljudet och hör Frida berätta om sin resa med cancern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".