Fyra tjejer på rad i fiket på Mittuniversitetet.
Jacqueline Reule, Priscilla Edin, Marielle Grääs och Anna Ekebjörk är fyra av studenterna på Mittuniversitetets nya utbildning. Foto: Leif Landin
Mittuniversitet

Ny utbildning ska minska bristen på förskollärare

Student: Förskolläraryrket förtjänar en högre lön, det är bedrövligt
3:09 min

Nu utbildar Mittuniversitetet förskollärare i Östersund. Förhoppningen är att avhjälpa bristen på förskollärare i länet.

Årets terminstart innebar en ny utbildning på Mittuniversitetet i Östersund. Av totalt 300 sökande, antogs 30 personer som nu har påbörjat sin resa mot drömmen om att bli förskollärare.

– Jag har velat detta sedan jag var liten. Det är ju helt fantastiskt att få jobba med barn, säger Anna Ekebjörk, en av de antagna.

Bristen på förskollärare har länge funnits både i länet och i landet. För de nyblivna studenterna ser arbetsmarknaden därför väldigt ljus ut, även om en fråga som diskuteras hett är lönerna.

– Vi ska ha högre lön, det är bara så. Förskolläraryrket förtjänar en högre lön, jag tycker att det är bedrövligt, säger den nyblivne studenten Marielle Grääs.

Utbildningen pågår i totalt tre och ett halv år, innan dess att de kan ge sig ut i arbetslivet. För en annan av de antagna, Priscilla Edin, är det ingen tvekan om var hon vill hamna efter examen.

– Jag blir kvar här, absolut. Jag är en ingrodd jämte och kommer att söka mig någonstans häromkring, säger hon till P4 Jämtland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".