Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Samhälle

Unga flickor i länet riskerar tvångsgifte trots ny lag

Publicerat onsdag 4 oktober 2017 kl 04.00
Socialchefen: Under 2016 har två till tre unga flickor omhändertagits
(3:44 min)
Barn med knutna nävar tittar på en guldring som ligger på bordet.
1 av 2
I Östersunds kommun omhändertas varje år två till tre barn och ungdomar som riskerar att bli utsatta. Foto: Monika Titor/Sveriges Radio
Porträtt på kvinna vid fönster.
2 av 2
I Östersund kommun omhändertas 2-3 barn och ungdomar per år på grund av risken för tvångsgifte eller hedersrelaterat våld, enligt socialchefen Petra Olsson. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio

Åklagaren ska idag bestämma om åtal ska väckas mot de tre personer som misstänks för äktenskapstvång på en ort i Jämtlands län.

Enligt polisens utredning ska en flicka under 18 år förra våren ha tvingats gifta sig mot sin vilja i Jämtland.

I Östersunds kommun omhändertas varje år två till tre barn och ungdomar som riskerar att bli utsatta för barnäktenskap, tvångsgifte eller hedersrelaterat våld.

– Tidigare var det färre. Då handlade det kanske om en flicka per år, säger Petra Olsson, chef för område barn unga vuxna på socialförvaltningen i Östersunds kommun.

Hon tror att en del av orsaken till ökningen beror på att fler nyanlända har kommit till länet.

– Men det handlar också om att kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck ökar, både hos oss i socialförvaltningen.

Enligt Petra Olsson samarbetar myndigheterna i Östersunds kommun för att hitta de här barnen innan något händer. 

– Vi har ett nära samarbete med både barn- och utbildningsförvaltningen, skola, elevhälsa, barn- och ungdomspsykiatri, sjukvården och så klart med polismyndigheten. Det är från dem vi får oro om att det kan finnas risk för att ett barn ska bli bortgift. 

Hur många av barn och ungdomar som riskerar eller har råkat ut för tvångsgifte eller barnäktenskap är oklart.

Men fler än 100 000 ungdomar i Sverige växer upp med någon form av hedersrelaterat förtryck, enligt en utredning som regeringen gjorde för några år sedan.

Enligt Helena Keller, enhetschef för team barn och familj i Östersunds kommun, kommer de första signalerna om att något är fel ofta från skolan.

– Det är där de har berättat hur det ser ut hemma och vad de upplever, begränsningar och så vidare. Det vi gör när vi får den informationen är att vi gör alltid en skyddsbedömning för att se om vi behöver skydda det här barnet omedelbart, kanske flytta barnet från hemmet för att det är så stor risk. 

Då handlar det om ett omedelbart omhändertagande och att skydda barnet på hemlig ort.

– Det kan vara så att vi måste göra det i ett första läge innan vi vet mer. Det är en bedömning vi får göra på ibland ganska osäkra grunder eftersom vi inte har all information. Sedan är det något som går att förändra beroende på hur situationen utvecklar sig, säger Helena Keller.

Sedan 2014 då de nya brotten äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa infördes i lagstiftningen, har nära 200 fall av dessa brott anmälts till polisen. Men åtal väcktes bara i ett fåtal av fallen och endast en person har hittills dömts i Sverige.

Två personer i Jämtland sitter häktade för det misstänkta tvångsäktenskapstvångsbrottet förra våren. En tredje misstänkt har släppts på fri fot eftersom kvinnan har små barn men misstankarna mot henne kvarstår.

Under onsdagen ska åklagare Eva-Lena Rimér besluta om hon ska väcka åtala mot de tre eller begära förlängd tid för att komplettera utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".