Folksamling tittar på storbildsskärm.
En folksamling följer premiärministerns tal via en storbildsskärm i Barcelona. Foto: Jose Jordan/TT.
Europa

Strejk i Barcelona – i protest mot polisbrutaliteten under helgen

Daniel Eng: Polisen här slår först och frågar sen
5:08 min

Daniel Eng kommer från Frösön men bor nu i Barcelona och han har märkt av att det finns en våldsam attityd hos polisen.

I Katalonien, i Spanien, är läget fortsatt spänt efter gårdagens folkomröstning om självständighet då ett stort antal människor skadades.

– Det är ju ingen hemlighet att polisen kan vara ganska brutal här nere, säger Daniel Eng från Frösön som nu bor i Barcelona som ligger i Katalonien.

Katalanska myndigheter uppger nu att närmare 900 personer skadades varav fyra allvarligt när polisen gick brutalt fram för att konfiskera valurnor. Även ett 30-tal poliser skadades, enligt inrikesministeriet.

– Imorgon kommer det vara en stor generalstrejk för att visa sitt missnöje mot hur polisen hanterat situationen, säger Daniel Eng.

Valdeltagandet slutade på 42,3 procent - mindre än hälften av de röstberättigade gick alltså till vallokalerna - och av dom som röstade röstade 90 procent ja till självständighet.

– Det man måste komma ihåg är att de som är emot självständighet anser att valet är olagligt och går därför inte och röstar överhuvudtaget, säger Daniel Eng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".