Fallolyckor Äldre
Dödsfall på grund av fallolyckor har minskat i länet. Foto: JESSICA GOW/TT

Fallolyckor kostar samhället elva miljarder per år

"Det handlar om gigantiska kostnader"
0:56 min

Fallolyckor kostar samhället miljarder varje år, enligt Socialstyrelsen. Därför har myndigheten under flera år drivit kampanj för att motverka fallolyckor.

– Det kostar ungefär 11 miljarder kronor per år enligt våra beräkningar, och då har vi inte räknat med primärvården, säger Kalle Brandstedt, utredare på Socialstyrelsen.

Fallolyckor är fortfarande den olyckstyp som leder till flest dödsfall och flest sjukhusinläggningar i landet. Totalt dog 16 personer i länet i fallolyckor förra året, en kraftig minskning jämfört med 2015 när 41 personer omkom.

Socialstyrelsen har sedan några år en kampanj för att förebygga fallolyckor. Den pågår under veckan och heter "Balansera mera".

– Det finns ju väldigt stora pengar att spara om man lyckas få bara en individ att undvika att falla, säger Kalle Brandstedt.

Kampanjen riktar sig mot personer över 55 år och handlar om att ha lite extra fokus på läkemedel, kost och motion.

– Vad det gäller läkemedel handlar det om att hålla koll på dom och prata med sin läkare om man upplever att man blir yr, att man kanske ska få ett nytt.

Kostbiten handlar om att äldre ofta behöver lite mer energiberikad kost.

– Och sen behöver vi väl alla motionera, säger Kalle Brandstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".