Billy Anklew
1 av 2
Billy Anklew lämnar Moderaterna för Härjedalspartiet. Foto: Privat
Härjedalens kommunförvaltning och bibliotek i Sveg
2 av 2
Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Politik

Billy Anklew lämnar Moderaterna – byter parti

"Många har varit på mig och velat ha mig"
2:06 min

Den omdiskuterade lokalpolitikern Billy Anklew lämnar Moderaterna och byter till Härjedalspartiet.

– Det är många partier som varit på mig och velat ha mig. Framförallt Centern. Men efter att ha läst deras partiprogram kan jag inte välja dem. Nu har jag valt Härjedalspartiet och den ärligaste partiledaren i Härjedalen, Olle Larsson (partiledare för Härjedalspartiet, reds. anm). Där är det inga huggormsbett, säger Billy Anklew.

Du låter nästan lite bitter?
– Jag är inte bitter, absolut inte. Men bestämd, det är jag alltid.

Billy Anklew har varit politisk vilde i Härjedalens kommunfullmäktige sedan 2015, då han inte längre fick vara med i Moderaternas fullmäktigegrupp. Han vägrade bland annat att följa partilinjen i samband med en omröstning om vindkraft i fullmäktige.

Men han har inte lämnat partiet, förrän nu, och bland annat suttit kvar som ersättare för Moderaterna i regionfullmäktige.

Det är ett uppdrag som han nu lämnar.

– Det kommer jag att säga ifrån nu, säger han själv.

Tidigare i höstas uppmanades Billy Anklew av en enig kommunstyrelse i Härjedalen att lämna sin post som ordförande i kommunala bostadsbolaget Härjegårdar, där han alltså suttit som politisk vilde.

Det fanns inte längre något förtroende för honom som ordförande, bland annat efter att han delat material på sin facebook från en sajt med högerextrema kopplingar.

Billy Anklew har inga planer på att lämna den posten, inte förrän nästa år då han ändå tänkte avgå som ordförande för Härjegårdar.

– Då får de ta bort mig. Jag ska ändå avgå i januari.

Det krävs ett beslut i fullmäktige för att avsätta en politiskt tillsatt ordförande för ett kommunalt bolag i Härjedalen.

Men om KS inte har något förtroende för dig, borde du inte lämna på en gång?
– Ja men för vad? När komunstyrelsens ordförande ringer till mig och säger att han pratat med oppositionsrådet och säger att jag delat något, det räcker inte. Han vet inte vad jag delat. Han ringer till mig och har en åsikt men vet inte vad han har en åsikt om.

Du vill ha ett formellt beslut?
– Absolut. Jag vill veta varför, säger Billy Anklew till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".