glasögon
Vissa familjer har inte råd att köpa glasögon till barnen, trots bidraget som infördes förra året. Foto: Sara Kring/Sveriges Radio
Hälso & sjukvård

Alla nyttjar inte nya glasögonbidraget

Sedan 2016 ska alla barn och unga mellan 8 och 19 år, kunna få minst 800 kronor i glasögonbidrag av landstingen. Nu har en utvärdering gjorts.

I Region Jämtland Härjedalen har 1 695 barn och unga fått bidraget under det första året med den nya lagen. Det innebär en andel på drygt 10 procent.

Lägst andel står Uppsala län för med 5,9 procent. Högst andel finns i Jönköpings län, med 14 procent, visar Socialstyrelsens uppföljning.

En av tio familjer har avstått från att köpa glasögon eller linser trots bidraget, för att man inte haft råd.

 – De flesta som har avstått är ensamstående med låg inkomst, låg utbildning eller födda i ett annat land, säger utredaren Sharareh Akhavan i ett pressmeddelande.

Region Jämtland Härjedalen lämnar 800 kr i bidrag per år. Här till skillnad mot i vissa andra landsting behöver inte föräldrarna ligga ute med några pengar utan optiker fakturerar regionen direkt.

Barn i åldern 0-7 år får ett bidrag på 700 kr per år, precis som förut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".