Mikael Thörn. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio
Arkivbild: Mikael Thörn. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio.
Samhälle

Tvångsgifte ett växande problem

Forskaren: Oacceptabelt stora skillnader i kommunernas arbete
4:05 min

Trots att lagstiftningen mot tvångsäktenskap och barnäktenskap stärktes den 1 juli 2014 så kommer allt fler orosanmälningar in till den Nationella stödtelefonen.

Hur många unga i Sverige som riskerar eller har råkat ut för tvångsgifte eller barnäktenskap är oklart. Det finns ännu ingen nationell statistik, det säger Mikael Thörn, sakkunnig på Nationella Kompetensteamet mot hedersrelaterat våld.

Två personer sitter just nu häktade misstänkta för brottet äktenskapstvång. De och en tredje misstänkt ska enligt åklagaren ha tvingat en ung kvinna att gifta sig mot sin vilja i länet förra våren.

Fallet är relativt ovanligt, trots att lagstiftningen mot tvångsäktenskap och barnäktenskap stärktes den 1 juli 2014.

Sedan dess har nära 200 fall av dessa brott anmälts till polisen. Av dessa inleddes förundersökning av åklagare i 130 fall, men åtal väcktes bara i ett fåtal av fallen och endast en person har hittills dömts för äktenskapstvång.

Den svenska lagstiftningen tillåter inte barnäktenskap av personer under 18 år. Däremot erkänns utländska barnäktenskap, om makarna inte hade någon anknytning till Sverige när de gifte sig och barnet var över 15 år. Men inte när det handlar om tvångsäktenskap.

Nu görs det en utredning som ska ge ett starkare skydd mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv. Men Mikael Thorn tror att även gällande lagstiftning skulle kunna skydda barnen bättre än idag.

– Man har haft bristande kunskap bland myndigheterna. Det här är ju barn som har samma rättigheter som alla andra barn. Så det gäller att utreda deras specifika behov i varje enskilt fall. Då vet man ju att många av de här fallen har varit äktenskap som ingåtts med tvång, och de är ju aldrig lagliga i Sverige. Så i de fallen borde man kunnat arbeta mer kraftfullt, säger Mikael Thorn.

Det är länsstyrelsen i Östergötland som har det nationella ansvaret för de här frågorna. Där tillhandahålls även den Nationella stödtelefonen dit alla som har behov av stöd och råd kan ringa. Sedan 2014 då den infördes har de fått in drygt 1.200 samtal gällande över 1.700 personer, berättar Mikael Thörn.

– Majoriteten av dem är flickor och kvinnor. Hälften är barn under 18 år. Ungefär 300 samtal rör oro för att giftas bort i barnäktenskap eller tvångsäktenskap. Där känner man till att 64 personer, de flesta barn, har varit utsatta för tvångsäktenskap, de flesta utomlands.

– Det finns också stor risk i ungefär 150 fall att man ska föras bort ur landet och via den nationella stödtelefonen känner man till att lite över 100 personer som har blivit bortförda. Majoriteten av dem har varit kända av en eller flera myndigheter, som exempelvis skola, socialtjänsten eller polisen, men de har ändå blivit bortförda, säger han.

Det kan enligt Mikael Thorn bero på olika faktorer, exempelvis att myndigheter inte har varit aktiva och gjort en utredning kring den oro som har uttryckts.

Enligt Mikael Thorn finns det stora skillnader i kommunernas arbete i dessa frågor, där vissa jobbar strukturerat och förebyggande med information och stöd till barn och unga.

– Det finns också stora brister i vissa kommuner där man inte har kunskap, där man inte jobbar förebyggande och där man inte heller agerar när barn riskerar att föras utomlands eller giftas bort. Det gör ju att det blir rättsosäkert när man kan få stöd och skydd i en kommun - men inte i en annan. Det är helt oacceptabelt att det ser ut på det sättet, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".