Ungdomar

Fler unga på fritidsgårdar efter miljontillskott

3:13 min

Länets kommuner satsar väldigt olika på sina fritidsgårdar visar en genomgång som P4 Jämtland gjort. Verksamheten är viktig säger de unga.

– Man kan prata med personalen om vad som helst, även det som är svårt, då är de där och stöttar en, säger Amanda som brukar besöka Lillsjögården i Odensala.

I Östersunds kommun sköt Barn- och utbildningsnämnden i år till fyra extra miljoner till fritidsgårdsgårdarnas verksamhet i kommunen. Pengarna kommer från regeringens välfärdsanslag och har inneburit utökade öppettider som i sin tur gett fler besök.

– Vi beslutade att skjuta till de här pengarna för att ge fritidsgårdarna öppet en dag extra i veckan – förslagsvis lördag, söndag eller måndag. Dessutom skulle vi hålla fritidsgårdarna öppet en extra vecka vid sommarlovet, vilket vi också hade i år, säger Niklas Daoson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Östersunds kommun.

De utökade öppettiderna har gett resultat. Östersunds kommun har inte hunnit utvärdera resultatet fullt ut ännu då det inte gått tillräckligt lång tid men Niklas Daoson säger att man varit i kontakt med fritidsgårdarna och att det hittills fallit väl ut med den extra öppna dagen.

På Parkskolan har man till exempel öppet alla lördagar numera"

– Olika fritidsgårdar har valt att lösa det på olika sätt. På Parkskolan har man till exempel öppet alla lördagar numera och det har gett en extra halvtidstjänst. I Torvalla har man öppet varannan lördag och varvar det med måndagsöppet då man även har tjejkvällar eftersom de normalt sett inte kommer lika ofta till fritidsgårdarna.

I länet skiljer det sig en del mellan kommunerna hur man jobbar med fritidsfrågor för ungdomar.

Samtliga kommuner utom Berg har minst en fritidsgård och det varierar hur man jobbar med dessa. I Strömsunds kommun samarbetar man med föreningar utanför centralorten och i oktober planerar man nu att öppna en ny fritidsgård i Hoting. I Härjedalen har man länge prioriterat fritidsgårdsverksamheten, där finns det största antalet fritidsgårdar utanför Östersund med fem gårdar spridda över kommunen.

Vi har gett extra resurser för att ungdomsgårdarna ska hålla öppet 3-5 dagar i veckan"

– Vi har gett extra resurser för att ungdomsgårdarna ska hålla öppet 3-5 dagar i veckan. På de större orterna, som i Sveg kan det komma runt 90 ungdomar en fredagkväll, säger Carina Nilsson förvaltningschef för bildning-, fritid och kultur i Härjedalen som tror att intresset beror på att man från kommunens sida varit duktiga på att samarbeta med ungdomarna.

– De får en egen budget som de själva bestämmer över och återinvesterar i fritidsgårdarna för att göra dem bättre.

Kommunernas fritidsgårdar och öppettider i Jämtlands län

Östersund 8 fritidsgårdar, ska hålla öppet fem dagar/kvällar i veckan. 4 gårdar drivs kommunalt av skolorna och 4 av föreningar.
Åre 4 fritidsgårdar, där 1 är kommunalt driver 4 dagar/kvällar i veckan och 3 drivs med föreningslivet med varierande öppettider.
Strömsund 1 allaktivitetshus + 3 fritidsgårdar, allaktivitetshuset är öppet alla dagar och kvällsöppet 3 kvällar. Drivs kommunalt. Övriga fritidsgårdar drivs ideellt och öppettiderna varierar.
Ragunda 1 fritidsgård.
Krokom 5 fritidsgårdar, Håller öppet ca 2 dagar/kvällar i veckan. Drivs kommunalt.
Härjedalen 5 fritidsgårdar, håller öppet 3-5 dagar/kvällar i veckan. Drivs kommunalt.
Bräcke 4 fritidsgårdar, håller öppet 1-3 dagar/kvällar i veckan. Drivs i samarbete med föreningslivet.
Berg 0 fritidsgårdar, gör punktinsatser riktade mot ungdomar i samarbete med föreningar i kommunen för att sprida ut aktiviteterna över kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista