Två norska poliser framför en polisbil.
Två norska poliser framför en polisbil. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad / TT

Snart patrullerar svenska och norska poliser tillsammans

Regionpolischef: Hjälpa varandra om något inträffat
0:52 min

Ett samarbete mellan norska och svenska poliser är inte långt bort, det görs bland annat för att öka polisnärvaron i glesbygden.

Just nu pågår diskussioner med de nordiska länderna om hur behovet av ett utökat polissamarbete i norden ser ut, och hur ett samarbete med Norge skulle hjälpa vid gränsområdena.

Anna-Merja Lindgren Frestadius bor två mil utanför Strömsund och tycker att det borde finnas fler poliser där. 

– Hemma hos mig är det inga poliser. Här är det väl inte så ofta man ser någon polis på byn. Det skulle inte göra så mycket om det fanns fler, säger hon. 

Den nya lagen kom den 2 juli i år och ska göra det lättare för polisen att samarbeta med andra länder. Det kan handla om patrullering tillsammans eller samarbete vid större evenemang. Om en månad ska Polismyndigheten rapportera tillbaka till regeringen angående hur behovet och förutsättningarna ser ut för samarbete. 

– I slutet på året så kommer vi ha någon slags överenskommelse som tydliggör vilka möjligheter som finns att patrullera tillsammans. Eller hjälpa varandra när det finns behov, till exempel vid större evenemang eller när något har inträffat, säger Klas Johansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".