Personbilar kör på vinterväg med is och sand
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Trafik

Vägsaltningen utökas på E45:an i vinter

Trafikverket: En fortsatt utökning
4:53 min

Trafikverket planerar att inför den kommande vintern salta även på E45:an från söder om Sveg ändå upp till Östersund.

Förra vintern utökade Trafikverket saltningen till E14 mellan Bräcke och Järpen, E45 Östersund - Hammerdal och riksväg 87 från östra länsgränsen till Östersund - något som väckte omfattande protester och debatt.

– Det är en fortsatt utökning av de vägar vi behöver använda vägsalt på för att ha en framkomlig och säker vinterväghållning, säger Henrik Sundquist, enhetschef på Trafikverket om de utökade saltplanerna.

 Det här är något som brukar väcka känslor hos många, hur ser du på det?
– Det är jag väl medveten om, vi hade mycket dialog och diskussioner under förra vintern när det kom och vi har haft en del dialog med olika intressenter under våren och sommaren för att förklara med varför vi gör det och vad som ligger bakom det.

Har det gjorts någon utvärdering efter förra vintern?
– Vi har inte gjort någon utvärdering i detalj, men vi har ändå märkt av en viss skillnad ändå på framkomlighet under förra vintern då vi haft färre stopp och incidenter på de sträckor där vi använder salt och vi kan också se att vi har färre vajerpåkörningar, säger Henrik Sundquist till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".