Regionstyrelsen Region Jämtland Härjedalen
Foto: Jessica Ehrby/Sveriges Radio
Sjukvård

Lägre kostnader för hyrpersonal ska rädda regionens ekonomi

Representanter från majoriteten och oppositionen kommenterar ekonomin
5:26 min

Ett utökat stopp för hyrsjuksköterskor inom specialistvården – det är ett av förslagen för att komma till rätta med Region Jämtland Härjedalens dåliga ekonomi.

Det går fortsatt tungt för Region Jämtland Härjedalens ekonomi.

Regionen har gått back med 36 miljoner kronor fram till augusti i år, och prognosen är att det totala underskottet blir 170 miljoner för 2017. Det enligt delårsbokslutet efter augusti.

Sedan 1 juni finns ett stopp för hyrsjuksköterskor inom primärvården. Det föreslås nu utökas till att också omfatta delar av specialistsjukvården.

Det ska även till ett tak för priset på hyrläkare inom specialistsjukvården, likt det tak som redan finns för hyrläkarna inom primärvården.

En ny avdelning för patienter med mindre vårdbehov ska också inrättas, där bemanningen är lägre och personalen inte har lika hög kompetens.

Förhoppningen från Regionstyrelsen är en budget i balans december 2018.

– Vi ska behålla vårdkvaliteten och inte riskera personalens arbetsmiljö. Vi jobbar på med kloka, ansvarsfulla åtgärder, säger Ann-Marie Johansson (S), regionstyrelsen ordförande.

Oppositionen däremot ser inte lika ljust på det hela.

– Det är upprörande och det är en tickande bomb vi ser. Om vi hade varit ett företag hade vi gått i konkurs för länge sedan, säger oppositionsrådet Elin Lemon (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".