Miriam Bergman
1 av 2
Miriam Bergman har arbetat inom vården i Nigeria och vill nu helst arbeta med att hjälpa äldre människor. Foto: Marcus Frånberg
Olle Nordberg, Arbetsförmedlingen.
2 av 2
Olle Nordberg från Arbetsförmedlingen är delprojektledare för Vårddagen som arrangeras tillsammans med arbetsgivarna. Foto: Marcus Frånberg
Arbetsmarkand

Vårdmässa lockar unga till vården

Vårdyrket i fokus för unga
6:52 min

Bristen på arbetskraft i vården gör nu att  branschen tillsammans med Arbetsförmedlingen håller "pröva på dagar" för att locka främst unga till vård och omsorg.

Då landets befolkning blir allt äldre så ställs högre krav på sjukvård och omsorg. Regioner och Landsting, kommuner och privata vårdgivare beskriver hur behoven av mer personal ökar år från år. Vårddagarna är en typ av mässa där det ges information om de yrken som finns och dessutom får besökarna testa att till exempel lyfta en patient eller att ge sprutor på realistiska dockor.

– Jag är utbildad undersköterska och är intresserad av att jobba med det här. Det är ett annorlunda jobb som inte är som andra yrken. Det är människontakt på hög nivå, säger Andreas Blomgren som tittar efter arbete på mässan.

En hel del besökare är från andra länder, främst från Mellanöstern men också från Afrika.
– Jag vill studera och sedan arbeta med äldre människor. Det har jag gjort hemma i Nigeria och det tycker jag mycket om, säger Miriam Bergman som bor i Östersund.

Att mässan finns är ett säkert tecken på att det finns behov och möjligheterna att få jobb är rätt stora.

– Vi vill ge inspiration genom att visa på de olika yrkena och samtidigt ge information och låta intresserade träffa arbetsgivare vid samma tillfälle, jobb finns det ju dessutom, säger Olle Nordberg från Arbetsförmedlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".