Personalbrist

Bemanningsföretag vill mörka kostnader för hyrsocionomer i Ragunda

2:42 min

Konsultbolaget Dedicare vill sekretessbelägga vad deras socionomer kostar. Trots att samma typ av uppgifter bedömts vara offentliga i en domstol.

P4 Jämtland har tidigare rapporterat att notan för hyrsocionomer i Ragunda kommun kommer att landa på nästan 11,5 miljoner kronor för de senaste tre åren. Köp som gjorts utan offentlig upphandling och som nu granskas av Konkurrensverket.

Det är ett av Sveriges mest framgångsrika bemanningsbolag, Dedicare AB, som nu vill att kommunen inte lämnar ut uppgifter till allmänheten.

– Våra egna priser vill vi inte att man lämnar ut. För det är de enda delarna vi kan konkurrera med i upphandlingar. Vet våra konkurrenter exakt vår prissättning så kan det vara till nackdel för oss som bolag, säger Dedicares vd Stig Engcrantz.

I brevet som skickades till Ragunda kommun i augusti i år begär Dedicare att namn på deras konsulter och kostnadsuppgifter ska sekretessbeläggas. Trots att samma typ av uppgifter från bolaget bedömdes som offentliga av kammarrätten i Göteborg - så sent som i maj i år.

Men Stig Engcrantz anser att de har rätt att begära det här av kommunen.

– Av konkurrensskäl vill vi inte att man lämnar ut just prissättningen. Precis som jag antar att ett byggföretag inte vill lämna ut exakt i detalj prissättning på dörrar eller vad det kan vara, säger han.

Du säger att ni inte vill, men i det här brevet jag har tagit del av så står det att ni begär att uppgifterna sekretessbeläggs. Det låter ju som ni kräver det?

– Ja det är ju ett juridiskt språk som vår jurist använder. Det är ju jurist till jurist hos kommunen så att säga. Därför använder dom det språket. Det är ju ett språkbruk som varken du som journalist eller som jag som vd använder normalt sett.

Menar du därmed att ni inte begär det här utan att det bara är en önskan från er?

– Det är vårt sätt att uttrycka oss, alltså som juristen uttrycker sig till en annan jurist. Sen kan inte vi, det finns ju regler som styr det här och det får ju kommunen i sin tur ta ställning till. Det kan varken du eller jag avgöra här på telefon till exempel. Utan det är ju något som styrs av ett regelverk som får tas från en gång till annan och göra en bedömning.

Dedicare har skickat liknade brev till flera kommuner i höst, bland annat till flera stadsdelskontor i Göteborgs kommun, vilket expressen.se rapporterat om.

Även i år har Dedicare haft hyrsocionomer uthyrda till Ragunda kommun, där slutnotan kommer att landa på cirka 3,5 miljoner kronor. När P4 Jämtland begär ut fakturor från Ragunda kommun blir vi först nekade att få dem, med hänvisning till Dedicares krav.

Vilket även andra nekats när de begärt ut samma uppgifter från kommunen. Ingen från Ragunda kommun vill kommentera detta, men kommunens ekonomichef säger till P4 Jämtland att kommunen ännu inte tagit något formellt beslut om hur de ska förhålla sig till Dedicares krav.

Stig Engcrantz på Dedicare säger att han har förståelse för att uppgifter blir offentliga då man har kunder som finansieras av skattemedel, men att han ändå tycker att deras uppgifter ska mörkas.

– Det är just dom här två sakerna som vi vill, av integritetsskäl för våra konsulter skydda och av konkurrensskäl skydda den exakta prissättningen. Annars har vi inga problem, vi uppskattar verkligen ett öppet samhälle, säger han.

Dedicare beskrivs som en börsraket och omsatte enligt senaste årsredovisningen 650 miljoner kronor och sedan bolaget börsnoterades för fem år sedan har bolagets aktie ökat sitt värde med över 600 procent, enligt tidningen Dagens industri. Bolaget hyr ut läkare, sjuksköterskor och socionomer till kommuner och landsting i Sverige och Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista