Hälsa

Hälsocentralen i Hammerdal läggs ner – alla tre läkare slutar

3:54 min

Hälsocentralen i Hammerdal läggs ner från och med februari nästa år. Tre läkare slutar och bolaget som driver hälsocentralen har inte lyckats rekrytera nya.

Orsaken är att företaget misslyckats att rekrytera nya läkare till hälsocentralen efter att samtliga tre läkare som jobbat där sagt upp sig och lämnar sina tjänster under hösten.

– Folk gör ju val i livet och nu har de gjort det och det får konsekvenser för oss. De har gjort ett bra arbete. Nu har vi haft svårt att återbesätta tjänsterna och måste ta det här beslutet, säger Lars Boberg, verksamhetschef på Nya Närvården NNV AB, som driver hälsocentralen i Hammerdal, samt i Strömsund och Hoting. 

Varför har det varit så svårt att rekrytera?

– Det är hård konkurrens. Höga löner. Det är svårt att hitta de som skulle passa för oss. Det har helt enkelt varit svårt att rekrytera till en hälsocentral i glesbygden. 

Patienter som varit listade i Hammerdal kommer istället erbjudas vård vid hälsocentralerna i Hoting och Strömsund, som företaget fortfarande driver.

Det är inte aktuellt att besätta tjänsterna i Hammerdal med inhyrda läkare. 

– Det är utav flera skäl. Inte minst det att vår verksamhetsidé bygger på att man ska få träffa samma läkare över tid. Kontinuitet och trygghet är viktigt för oss. Det betyder att vi måste ha fasta läkare. När vi inte kan uppfylla det måste vi göra något annat. Stafettläkare är dessutom oerhört dyrt, säger Lars Boberg. 

Läkare kommer finnas på plats till och med vecka 42. Därefter är ambitionen att distriktssjuksköterska ska finnas på plats till sista januari 2018. Därefter stänger vårdcentralen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista