Gabriel Somi under uppvärmning med lagkamraterna i ÖFK. Lätt plågad av Tom Pettersson och Fouad Bachirou.
1 av 4
Gabriel Somi under uppvärmning med lagkamraterna i ÖFK. Lätt plågad av Tom Pettersson och Fouad Bachirou. Foto: Björn Nordquist / Sveriges radio
ÖFK:s Gabriel Somi efter 2-0-mål mot IFK Norrköping
2 av 4
Östersunds Gabriel Somi gläds över 0-2 målet genom att ta av sig tröjan under en allsvensk match mot Norrköping. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Gabriel Somi under mötet borta mot Fola Esch i Europa League.
3 av 4
Gabriel Somi under mötet borta mot Fola Esch i Europa League. Foto: Björn Nordquist / SR Jämtland
Blivande målskyttarna Tom Pettersson och Gabriel Somi busar på onsdagens träning i Esch-sur-Alzette.
4 av 4
Blivande målskyttarna Tom Pettersson och Gabriel Somi busar på en träning i Esch-sur-Alzette i Luxemburg. Foto: Björn Nordquist / Sveriges radio
Fotboll

Gabriel Somi känner en oerhörd stolthet i Syriska landslaget

Gabriel Somi: Många anser att jag är ganska knäpp
13 min

Gabriel Somi har utvecklats som fotbollsspelare i Östersunds FK. Nu är han också uttagen till landslaget i det krigsdrabbade Syrien.

Torsdag kväll spelade det Syriska fotbollslandslaget mot Australien i den första matchen av två länderna emellan. I potten ligger ett deltagande i nästa sommars Fotbolls-VM. Med i den Syriska truppen finns Gabriel Somi som till vardags spelar i Östersunds FK.

Gabriel var 19 år när han flyttade till Södertälje från Kumla utanför Örebro där han vuxit upp. Flytten var den första för fotbollens skull. Nästa skulle bli till Östersund efter ett telefonsamtal från ÖFK:s tränare Graham Potter.

- Graham berättade att han hade koll på mig. Han visste exakt min styrkor och hur han ville att jag skulle bidra till Östersunds spel. Jag kände att här kunde jag utvecklas, så det var bara att skriva på kontraktet.

Gabriels föräldrar kom till Sverige för nästan 30 år sen med tre döttrar, efter en liten tid i Sverige föddes Gabriel. Han har upplevt sin uppväxt helt normal och han blev en ganska normal kille. Ganska.

- Många anser väl att jag är ganska knäpp. Att jag har konstig humor och är skojig av mig. Men jag anser väl att jag är normal, säger han och skrattar.

Den första matchen mellan Syrien och Australien slutade 1-1. Returen spelas tisdag 10 oktober i Australien. Gabriel Somi satt på bänken i den första matchen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".